Bekende ontwerper koopt watertoren

leerdam • De bekende 3D-designer Michiel van der Kley is de nieuwe eigenaar van de Leerdamse watertoren. De koopovereenkomst met Van Daalen Projectontwikkeling was al enkele maanden rond, maar het wachten was nog op het groene licht van de gemeente.

Op dinsdag 20 april heeft het college besloten toestemming voor de verkoop te geven.


Eigen gebruik

Van der Kley gaat de toren voor eigen gebruik opknappen. Zijn plan voorziet in een privéwoning met atelier en mogelijk een kleine cursusruimte voor vier tot zes cursisten. Het plan is een afgeslankte variant op het plan van Van Daalen. Die wilde hier ooit kantoorruimten en appartementen te realiseren.


Maar bij de directiewisseling vorig jaar zijn de plannen gewijzigd. Toen werd besloten om de toren in zijn huidige staat te verkopen. Het betekent minder parkeerplaatsen, minder verkeersbewegingen en minder openingen en verdiepingen in de toren. Het plan van de nieuwe eigenaar Michiel van der Kley sluit aan bij de doelstelling van behoud en gebruik van de watertoren. "Daarmee is er geen grond om toestemming te weigeren", schrijft het college in een raadsinformatiebrief.


Michiel van der Kley houdt zich vooral bezig met 3D-vormgeving. Hij werd vooral bekend met het Egg Project, dat bestaat uit 4760 onderdelen die elk met een eigen 3D printer zijn gemaakt. Momenteel is hij betrokken bij het Bridge Project in Nijmegen. Hij werkt daar samen met Rijkswaterstaat aan het vooruitstrevende ontwerp van een 3D-fietsbrug.


3D-printen

Van der Kley is van plan om de eerste verdieping van de watertoren in te richten als studio. De tweede verdieping is bestemd als woonruimte. Voor de derde en vierde verdieping zijn nog geen concrete plannen; wellicht worden deze ingericht als werkruimtes voor de 3D-printers. "Ik laat het gebouw zoveel mogelijk met rust", zegt Van der Kley. "Voorlopig doe ik ook nog niks met de bovenste verdieping, dus er komt ook geen lift. Wel komen er op de eerste en tweede verdiepingen ramen."


Van der Kley gaat nu de aanvraag voor een omgevingsvergunning voorbereiden. Ook de dialoog met de omgeving wordt gecontinueerd.


Hafid Bouazza overleden

arkel • Vorige week overleed de gelauwerde auteur Hafid Bouazza. Dat meldde zijn uitgever Querido. Vanaf zijn zevende tot aan zijn studietijd woonde Bouazza in Arkel. De schrijver werd in 1970 geboren, in de Marokkaanse stad Oujda. Als zevenjarig jongetje kwam hij in 1977 naar Nederland. Hij was de op een na jongste in een gezin met zeven kinderen.

De leden van het gezin Bouazza waren de eerste allochtonen in het dorp. Vader Bouazza werkte in een fabriek in Arkel. Bouazza studeerde Arabische taal- en letteren in Amsterdam. Hij kreeg voor zijn in 1996 verschenen verhalenbundel 'De voeten van Abdulla' de E. du Perronprijs en voor zijn roman Paravion (2003) De Gouden Uil. Hij werd 51 en laat twee zonen achter. Een juf en een vriend uit Arkel herinneren zich hun oud-dorpsgenoot als een slimme, getalenteerde en spontane jongen.