Weekje weg voor gezinnen met weinig geld

vijfheerenlanden • Vijftien gezinnen uit Vijfheerenlanden met weinig inkomen mogen week genieten van een welverdiende vakantie op de Veluwe. In samenwerking met Stichting Weekje Weg Vijfheerenlanden mocht Leergeld Alblasserwaard Vijfheerenlanden gezinnen attenderen op het bestaan van deze mogelijkheid. Hierop is enthousiast gereageerd, want binnen enkele dagen waren alle plekken vergeven.

Stichting Weekje Weg is in Vianen vanuit een burgerinitiatief in 2019 gestart door Toos Bouwmeester en Frida Bergenhenegouwen en maakt het al jaren mogelijk dat gezinnen die moeten rondkomen van een minimum inkomen onbezorgd weg kunnen gaan. Zij hopen met dit initiatief de gezinnen het gevoel te geven dat zij er even helemaal uit zijn. Daarbij doet het gezin positieve ervaringen op, waarmee kinderen ook eens tijdens het schoolkringgesprek hun vakantieverhaal vertellen.

De gezinnen verblijven in verschillende accommodaties zoals een stacaravan of in een groepsaccommodatie. Er is genoeg ruimte voor ontspanning en vermaak. Zo krijgt iedereen vanaf 6 jaar een leenfiets aangeboden om te kunnen genieten van de omgeving. Er zullen voor de gezinnen diverse activiteiten plaats vinden, bijvoorbeeld voor Adventure Golf, een roofvogelshow en een bingo in het openluchttheater. Bovendien is er is er een zeskamp met een opblaasstormbaan en ze kunnen ook nog deelnemen aan een fotospeurtocht. Plus een programma van het recreatieteam.

Coördinator Bob van de Burgt van Leegeld was direct enthousiast. Direct werden gezinnen vanuit het bestand aangeschreven, om hen deze mogelijkheid aan te bieden. Naast de dagelijkse dingen, zoals onderwijskosten of het mogelijk maken om te kunnen sporten, is de coördinator van mening dat het zeer essentieel is dat kinderen ook eens in een andere omgeving komen. Zo kunnen deze gezinnen leuke ervaringen opdoen en even minder te denken aan de financiële zorgen die er spelen binnen het gezin. Ook het opdoen van nieuwe contacten in een andere omgeving wordt door Stichting Leergeld ervaren als zeer waardevol.