Vrijwilligers gezocht voor Meet je Landschap

utrecht • Natuurorganisatie Het Utrechts Landschap is op zoek naar vrijwilligers voor het project 'Meet je Landschap'. Het project start in mei in de Vechtstreek (Stichtse Vecht, Ronde Venen), de Lopikerwaard (IJsselstein, Montfoort, Lopik, Oudewater) of Vijfheerenlanden, De vrijwilligers moeten van juni t/m november 8 uur beschikbaar zijn bereid zijn om de cursus ‘Soorten herkenning’ te volgen. Vervolgens gaan ze op pad met een tablet waarop ze landschapselementen zoals knotbomen, struiken en poelen, invullen. Deze gegevens komen te staan in het digitale dashboard van 'Meet je Landschap'. "Door de staat van het landschap te kennen, kunnen we elementen beheren, herstellen en het leefgebied van diersoorten verbeteren", schrijft het Utrechts Landschap in een persbericht. De data van het dashboard, dat samen Ordina is ontwikkeld, is bedoeld voor vrijwilligers die werkzaamheden in het landschap uitvoeren. Voor provincie en gemeenten is het een hulpmiddel bij plannen voor landschapsontwikkeling of de omgevingsvisie. De online instructieavond is op woensdag 19 mei van 20:00 tot 21:30 uur. Wie interesse dient zich voor 14 mei aan te melden via www.landschaperfgoedutrecht.nl.


Kunst in de buitenruimte

leerdam • Leerdam is dé glasstad van Nederland, maar als het aan werkgroep KIOR (Kunst in de Buitenruimte) ligt, stijgt hun stad ook steeds hoger op de kunstzinnige ladder. KIOR zet zich onder de paraplu van de Stichting Pilgram Initiatief in voor het realiseren van meer kunstwerken in de openbare ruimte van Leerdam.

Of het nu over de muurschildering op de blinde muur van restaurant La Stancia aan de Zuidwal gaat, of over de dichtregels in dialect van Arie van Iterson op een aantal buitenbanken, KIOR-lid Wim van der Leij raakt er niet over uitgepraat. Het gaat de in 2018 opgerichte werkgroep om kunsttoepassingen die een positieve waarde toevoegen aan de stad en die zich harmonieus verhouden tot de betreffende omgeving. Van der Leij en Liesbeth Romkes verzorgen de praktische zaken, Rob Witteveen, Cor van Dijk, Tom van Campenhout en Beatrijs Schweitzer vertegenwoordigen de kunsten. In 2019 werd het eerste project gerealiseerd. Van der Leij vertelt: "We ontvingen vierenvijftig reacties vanuit het hele land op onze uitvraag voor de beschildering van een blinde muur aan de Zuidwal. Jantien Jongsma uit Amsterdam kreeg de opdracht voor haar kleurrijke en gestileerde ‘Zondagmiddag’." De meningen van inwoners bleken erover verdeeld, zegt Van der Leij. ,,Dat kunnen we ook nu niet voorkomen” meent hij.


Politie: Elektrische steps niet op openbare weg'

vijfheerenlanden • Het komt steeds vaker voor dat er met elektrische steps op de openbare weg wordt gereden. En dat mag niet, laat politie Vijfheerenlanden op social media weten.

Wie zich met een elektrische step op de openbare weg vertoont, loopt kan op een bekeuring. Ook kan de step in beslag genomen worden.

Dit bericht bekijken op InstagramEen bericht gedeeld door Politie Vijfheerenlanden (@politie_vijfheerenlanden)