• Roger van Leeuwen van de Paay in Beesd.
• Roger van Leeuwen van de Paay in Beesd. Foto: archief Het Kontakt

De Paay kan iedere euro goed gebruiken

beesd • In 1985 kwam Roger van Leeuwen (59) samen met zijn gezin in Beesd te wonen. Zijn vader was een groot dierenliefhebber en Roger nam dat van hem over.

Hij besloot op latere leeftijd zijn ouderlijk huis te kopen en verschillende wilde dieren te gaan houden. Er kwamen er gaandeweg steeds meer. Mensen die op de dijk liepen, kwamen regelmatig ‘naar beneden' om te komen kijken. Sinds 2000 heeft Roger Uilen- en Dierenpark de Paay officieel geopend voor bezoekers. Tegenwoordig bestaat de dierentuin uit meer dan 78 diersoorten.

Mensen kunnen niet alleen komen kijken, maar ook een dier adopteren. Ondanks dat de Paay vanwege de coronamaatregelen gesloten is voor bezoekers, gaat het gewone werk door. Samen met een aantal praktijkstudenten en vrijwilligers worden de dieren gevoerd en de hokken schoongemaakt. Roger zorgt ervoor dat de beesten een zo natuurlijk mogelijk leven hebben. Om het gewone klimaat zoveel mogelijk na te bootsen probeert Roger zich daar zo min mogelijk mee te bemoeien.

Bezoekers blijven normaal gesproken vaak even hangen bij de aapjes en stokstaartjes. Daarnaast zijn jonge dieren natuurlijk ook erg geliefd. "We hebben al kleine stinkdiertjes gehad, stokstaartjes, capibara’s en er zitten momenteel zelfs pasgeboren kangoeroes in de buidel van de moeder. Over een paar weken zullen die hun hoofdje eruit steken. We hebben echt super veel beesten. Ik kan geen favoriet kiezen. Kamelen vind ik leuk en de stokstaartjes ook. De papagaaien zijn de oudsten momenteel. Die zijn minstens 35 jaar, want die waren er al toen ik er kwam wonen. Ons meest recente dier is de rode tangara, dat is een prachtige vogel. Binnenkort krijgen we er eentje bij!"

Een dagelijkse bezigheid van de dieren in de Paay is heel veel slapen. "In het wild moeten de dieren zelf hun eten verzamelen. Nu wordt dat voor hen gedaan. Een uil moet bijvoorbeeld op jacht naar muizen of andere kleine schepsels. Mijn werk is om te jagen voor hen. Dat scheelt voor de uil heel veel tijd. Ik leg eten neer in de hokken. Het enige wat de uilen hoeven te doen is het te vangen en op te eten."

Een leuk feitje over de Paay: de dierentuin is zo genoemd, omdat de weg achter de Paay zo heet. "Elke keer als je in een winkel kwam, vroegen mensen hoe het gingen aan de Paay. Zo ben ik aan de naam gekomen. Al met al, hebben we het best zwaar, omdat we geen inkomen hebben. Daarom zou het fijn zijn als mensen doneren. Dat kan via onze Facebookpagina. Elke euro wordt gewaardeerd."

Doneren kan via de Facebookpagina van de Paay: www.facebook.com/Uilen-dierenpark-de-Paay.