Game voor opa en oma

regio • 54 scholieren maakten vorige week in slechts twee uur een volledige game voor hun opa en oma. De scholieren kregen hulp van spelontwerpers Menno Deen en Job Elfrink. De ontwerpers stelden de scholieren de uitdaging: bedenk een tekst-spelletje om met oma te spelen. Na twee uur brainstormen, ontwerpen en schrijven was het spel (bijna) af.

"Het was een flinke uitdaging om met 54 scholieren tegelijk een spel te maken, zeker via Zoom", zucht Menno. Menno is als ontwerper aangesloten bij het project Samenspelen.online. "We proberen laagdrempelig contact te stimuleren tussen (klein)kinderen en (groot)ouders", vertelt hij. "Dit doen we met eenvoudige tekst-spelletjes." De spellen gaan daarom niet om winnen, maar om contact. De SamenSpelen-app is onderdeel van een vierjarig onderzoek naar eenzaamheid. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Radboudumc, Games for Health en Dela. "We willen weten of kleine, korte spelletjes het gevoel van eenzaamheid verminderen', legt Menno uit. "We denken dat spellen de bestaande relaties kunnen versterken. Deze spelletjes creëren een gespreksonderwerp en zorgen voor kort, waardevol contact."

Het spel Click-beet werd ontworpen met scholieren. Dankzij het online evenement Night of the Nerds kwamen de ontwerpers in contact met de scholieren. Menno wilde graag met de scholieren samen een spel maken. Zij weten immers het beste waar ze met opa of oma over willen praten. Tijdens de ontwerpsessie werd duidelijk dat scholieren vooral over alledaagse onderwerpen praten met grootouders. Vervolgens werd gezocht naar een goede spelvorm. Het beroemde kaartspel Cards Against Humanity was de inspiratie. In Click-Beet moeten spelers een misleidende krantenkop maken. Eerst delen ze een halve krantenkop, daarna vult iedereen de zin aan. Scholier Ella bedacht de zin 'Wist je dat mondkapjes gemaakt zijn van …'. Andere spelers maakten de zin af. Ze grapten over oude luiers, vleermuisvleugels, inlegkruisjes en nog veel meer.

Weten hoe het spel eruitziet? Download dan nu de samenspelen.app en speel Click-beet met familie en vrienden. Let op, andere spelers moeten de app ook hebben.

q www.samenspelen.online