• Op het geven van zwemles na blijven de zwembaden, net als de sportscholen, leeg.
• Op het geven van zwemles na blijven de zwembaden, net als de sportscholen, leeg. Foto: Stockfoto

Op andere manier nadenken over aanbieden sportlessen

'We missen het contact met de leden'

regio • Nu de sportscholen echter vanwege de coronamaatregelen nog steeds gesloten moeten blijven en zwembaden alleen open mogen voor zwemlessen en teamsporten voor een grote groep Nederlanders ook nog niet mogelijk is, rijst de vraag: sporten: ja!, maar hoe dan?

Laco sportcentrum Leerdam mag het gebouw weer voor kinderen openen. Normaal gesproken kan jong en oud terecht om te ontspannen of te bewegen, maar met de coronacrisis is dit niet mogelijk. Wel mogen de deuren open voor de 750 kinderen die op zwemles zitten. Ook buiten sporten onder begeleiding van een instructeur is een mogelijkheid met maximaal vier personen. Niet-leden zijn ook welkom.


Vestigingsmanager Koos Marijs: "We zijn super blij dat we weer zwemles mogen geven. Daar zijn we weer lekker mee opgestart. Natuurlijk zouden we ook graag onze andere gasten naar binnen willen laten. Wanneer dat weer mag, zijn we er helemaal klaar voor."


Voorbereiden

Vanuit de brancheorganisatie is Laco zeer betrokken bij het plan waarin de coronamaatregelen staan. Zodoende kunnen ze snel en veilig opengaan wanneer het weer mag van de overheid. "Momenteel is er alleen sprake van zwemlessen. De ouders mogen er niet bij zijn en moeten zo kort mogelijk in het pand aanwezig zijn. We hebben routes aangebracht die iedereen moet volgen. Gelukkig werkt dat heel goed: we krijgen veel complimenten over de manier waarop we weer open zijn gegaan."


De gedwongen sluiting heeft Laco Leerdam veel geld gekost, omdat de vaste lasten door blijven lopen. "Je kan niets anders dan je goed voorbereiden op het moment dat je weer open mag gaan."

De medewerkers hebben overigens niet stil gezeten in de tijd dat de deuren gesloten waren. "Veel is binnen opgeknapt. We hebben flink schoongemaakt en geklust. Een positief iets aan deze tijd is dat er een betere band is opgebouwd tussen de collega’s. Dat is leuk om te ervaren", sluit Koos af.


Centrum Sport en Bewegen

Voor Centrum Sport en Bewegen Vianen kostte het veel creativiteit en flexibiliteit om voor een inkomen te zorgen. "We moesten op een andere manier gaan nadenken wat we onze leden konden bieden in deze tijd. Het zorgde voor omzetverlies, veel opzeggingen van de lidmaatschappen en andere negatieve gevolgen."

Daarom zijn zij alternatieven gaan aanbieden, waaronder buitensporten op diverse locaties. "Het uitlenen van ons sportmateriaal, online lessen en het aanbieden van Fitsnacks.nl heeft ons heel erg geholpen", aldus mede-eigenaren Cor en Yvonne van Zanten.


Ook voor dit sportcentrum is het erg jammer dat ze niet hun leden kunnen verwelkomen. "Het is heel erg vervelend. We missen het contact met de leden, maar we gebruiken deze ingewikkelde tijd vooral om ons als team verder te ontwikkelen. Maar ook om te brainstormen en nieuwe plannen te maken om ons bedrijf nog beter te maken."


Jeugd

Een grote wens van Centrum Sport en Bewegen is dat de jeugd het binnensporten, waaronder judo en kickboksen, gauw weer op mag pakken.


"Wij geloven dat jongeren dit hard nodig hebben. En natuurlijk hopen we ook dat we zo snel mogelijk weer open mogen. We kunnen de anderhalve meter tussen bezoekers goed hanteren, dat is tijdens de zomer ook gedaan. Dus dat zou nu ook moeten kunnen uiteraard", aldus Yvonne.


Dorinthe Alexman