• Activiteiten voor kinderen zijn wel weer mogelijk.
• Activiteiten voor kinderen zijn wel weer mogelijk. Foto: Nico Van Ganzewinkel

Nog wekelijks aan de slag in de natuur

schoonrewoerd • De natuur- en vogelwacht kent zo’n zeventig mannelijke en vrouwelijke vrijwilligers. Deze vereniging heeft, net als veel andere vergelijkbare genootschappen, de deuren een tijdje moeten sluiten, in verband met Corona. Dat betekent niet dat de vrijwilligers niets te doen hebben. Ze zijn nog wekelijks aan de slag in de natuur.

De voorzitter van Natuurcentrum De Schaapskooi, Annelies van Egmond, laat met duidelijke voorbeelden zien dat ze bij de vereniging niet stil kunnen zitten. "Zelf hou ik mij, normaal gesproken, bezig met activiteiten voor de jeugd en een aantal evenementen. Anderen zijn druk met het snoeien van fruitbomen en het knotten van wilgen. En weer iemand anders helpt de padden hun oversteek te maken in onder andere Vianen, Lexmond en Leerdam. Zodat deze amfibieën veilig aan de overkant kunnen komen."


In 'normale' tijden komen er zo’n zeventig tot tachtig man tijdens de dia-avonden die geregeld worden gehouden in De Schaapskooi. Deze bezoekers komen om bijvoorbeeld te kijken en te luisteren naar een PowerPoint presentatie met bijzondere natuurfoto’s.


"Aan kinderen geven we gewoonlijk regelmatig een lesje over de natuur en sturen ze vervolgens naar buiten met verschillende opdrachten. Soms vragen we ze bijvoorbeeld om bepaalde paddenstoelen op te zoeken. Of specifieke vogels te spotten."


Jeugdprogramma

Dat Natuurcentrum De Schaapskooi dicht is, blijft jammer voor zowel de vrijwilligers als de bezoekers. Gelukkig kunnen de deuren weer open voor de kinderen. Zo organiseerde de vereniging eind maart een jeugdprogramma voor kinderen vanaf 8 jaar.


"Naast dat we lessen geven en op bepaalde momenten evenementen organiseren, verkopen we ook producten. We bieden ons eigen fruit aan en maken daar zelf sap of stroop van. Daarnaast kan men bij ons ook nestkasten, puzzels en boekjes halen. En: we hebben kaarten in ons winkeltje te koop staan. Daarop staan verschillende soorten vogels, vlinders of planten. Op deze zoekkaarten kunnen wandelaars de naam van vogels, vlinders, planten en dergelijke terugvinden.


Het elkaar ontmoeten om samen te genieten van de natuur tijdens excursies wordt gewaardeerd door de bezoekers, de vrijwilligers en de natuurliefhebbers. Dat wordt nu erg gemist. Maar, ik kijk graag vooruit naar de momenten waarop we wel weer activiteiten kunnen organiseren en samen kunnen komen om weer even bij te kletsen."