• Lekker schilderen in de buitenlucht op het schoolplein van de Meester Vosschool.
• Lekker schilderen in de buitenlucht op het schoolplein van de Meester Vosschool. Foto: Aangeleverd

Kinderen kunnen creatief aan de slag bij Talent Academy

Kunst Tweedaagse tijdens meivakantie

hagestein/hoef en haag • De Meivakantie TalentenSpecial op donderdag 6 en vrijdag 7 mei is een initiatief van de Talent Academy.

Op donderdagochtend 6 mei kunnen de jongsten (4-6 jaar) kennismaken met Kunst en Musical in De Keuken van Hoef en Haag (van 9.00 tot 10.30 uur). Daarna is er een Beeldende Kunstdag in De Keuken in Hoef en Haag (voor groep 3-5) en een Musicaldag in het dorpshuis van Hagestein (voor groep 6-8). En op vrijdag worden de rollen omgedraaid. Iedereen mag meedoen. “We hebben twee fijne locaties en als binnen lesgeven niet mogelijk is vanwege de maatregelen, dan hebben we mooie buitenlocaties.”, zegt Martine Termohlen, de artistiek en zakelijk leider van Talent Academy.


Plezier

Het doel van de Talent Academy is om kinderen en jongeren in aanraking te brengen met de kunsten en hierin plezier te laten beleven. “Iedereen heeft talent”, zegt Martine. Dit centrum voor de kunsten werd in 2015 opgezet in Maarssen, maar breidt haar aanbod inmiddels uit naar andere gemeenten in de provincie Utrecht.

Martine: “Vorig jaar zijn we gestart in Hagestein en Hoef en Haag, vooral omdat hier nog weinig is op het gebied van cultuur voor kinderen.” Kinderen in de basisschoolleeftijd maakten dit schooljaar al volop kennis met de Theaterschool en het Kunstatelier. De lessen werden gegeven in de fijne gymzaal en huiskamer van dorpshuis De Biezen. Martine: “Het was geen makkelijk jaar, wat ook zijn impact had op de activiteiten, maar gelukkig is met online lessen en nu ook buitenlessen het KunstAtelier doorgegaan.”

Het Kunstatelier heeft volgens Martine een ontzettend leuke lesgroep. Onder begeleiding van een ervaren Kunstcoach leren de kinderen over verschillende kunstvormen, technieken en materialen. Van tekenen en schilderen, illustratie en animatie, naar 3D en conceptuele kunst. “Ze leren de creativiteit die in hun hoofd zit te vertalen naar beeld of papier”, zegt Martine.


BuitenAtelier

Het KunstAtelier beleefde op woensdag 24 maart een topmiddag op het schoolplein van de Meester Vosschool in Hagestein. Martine: “Met medewerking van de school hebben we een waar BuitenAtelier kunnen organiseren. De kinderen werkten op canvasdoek achter hun ezel en we troffen het met de warme lentezon.” Voor de kinderen was het een prettig weerzien. “Na lang wachten en online lessen thuis konden ze elkaar en hun juf weer eens in het echt zien”, zegt Martine. “Met juf Anne hebben de kinderen prachtige portretten geschilderd. Samen zijn en samen kunst maken is zo belangrijk, juist nu.”


Nieuwe seizoen

De Talent Academy hoopt in het seizoen ‘21-’22 een mooi lesprogramma te draaien met nieuw dit jaar een Musical Academy. “Gedurende het jaar zal gewerkt worden aan een musical met natuurlijk een voorstelling als afsluiting en de kinderen van het KunstAtelier werken naar een mooie expositie toe.” De lessen zijn voor iedereen die het leuk vindt. “Ervaring is niet nodig, we gaan samen op ontdekking naar de rol die het best bij de kinderen past.” Eind augustus staat net als vorig jaar een instuif gepland, waar geproefd kan worden van wat er komend jaar op de rol staat. Hierna volgt een kort lesblok waarin de kinderen kunnen onderzoeken wat ze leuk vinden. Martine: “Na de herfstvakantie gaan we dan echt aan de slag en starten de repetities voor de voorstellingen en de bouw aan de werken voor de exposities. We zijn gemotiveerder dan ooit. We vinden het belangrijk dat kinderen zich creatief kunnen ontwikkelen en de kans krijgen in aanraking te komen met de kunsten. Voor de één is het een uitlaatklep, voor de ander een sociale activiteit of juist een absolute passie. Het maakt je rijker en leert je creatief te denken. En tja: het is gewoon ontzettend leuk.”


Meer informatie over de TalentenSpecial in mei en alle andere activiteiten is te vinden op


q www.detalentacademy.nl