• André van der Leest pleit voor een andere aanpak.
• André van der Leest pleit voor een andere aanpak. Foto: Aangeleverd

'Huidige energie-aanpak werkt niet'

vijfheerenlanden • Met zonnepanelen en windmolens gaat het niet lukken om in 2050 de CO2-uitstoot tot 0% te reduceren. Dat zegt André van der Leest, raadslid namens de VVD in Vijfheerenlanden.

“Het moet en kan echt beter”, zo zal hij dinsdag betogen tijdens de commissievergadering RVE. Met een andere aanpak kan volgens Van der Leest op korte termijn een win-win situatie ontstaan en kan over dertig jaar de ambitieuze klimaatdoelstelling worden bereikt. “Op de eerste plaats is het gewenst de aandacht te richten op een lager energieverbruik”, zegt het VVD-raadslid. “Wat je niet verbruikt hoef je niet op te wekken. Dat is winst voor alle betrokkenen, óók voor de inwoners. Dus extra aandacht voor isoleren, zuinige apparatuur en slim gebruik van energie. Ook in de Vijfheerenlanden, met veel woningen die al wat ouder zijn, is hier véél ‘winst’ te behalen.”


Verder kiest Van der Leest voor de kleinschalige aanpak: "Op kleine schaal, per woning, per wijk of per kern, is opwekking én opslaan van zowel elektriciteit als warmte heel goed mogelijk. Dat betekent zonnepanelen op het dak van je huis, of samen met de buren in een coöperatie op een groot dak in de buurt." Van der Leest wijst op de grote nadelen van zon- en windenergie. "Als het niet waait en de zon schijnt niet, moeten gewone centrales bijspringen." In plaats van heel Nederland en de zee vol te zetten met mega windmolens en zonnevelden is het volgens van der Leest zeker een overweging om na te gaan of het wellicht verstandiger alsook goedkoper is om een klein aantal kerncentrales te bouwen om de stroomvoorziening voor de komende 80 jaar te kunnen garanderen.”