Waardering in een nieuw jasje

vijfheerenlanden • De gemeente Vijfheerenlanden waardeert haar mantelzorgers voor de zorg die zij geven aan een naaste. Mantelzorg VHL (onderdeel van Welzijn Vianen en SamenDoen) voert de procedure rond de Mantelzorgwaardering uit voor de gemeente. Vanaf 2021 worden alle mantelzorgers in de gemeente niet alleen rondom de Dag van de Mantelzorg (10 november) gewaardeerd, maar op meerdere momenten door het jaar heen. Met verschillende waarderingsacties, ontspannen uitjes, bonnen en dergelijke, veelal georganiseerd in samenwerking met lokale ondernemers.

Verruiming van de voorwaarden

Ook de voorwaarden veranderen. Meerdere mantelzorgers rondom één zorgvrager komen in aanmerking en ook mantelzorgers die minder dan acht uur per week en korter dan drie maanden zorgen, komen in aanmerking. De zorgvrager woont in de gemeente Vijfheerenlanden.

Door de nieuwe opzet worden meer mantelzorgers gewaardeerd en kan er ingezet worden op het voorkomen van overbelasting. Ook komen mantelzorgers eerder in beeld en kunnen daardoor eerder door de omgeving en professionals worden geholpen.

Inschrijven als mantelzorger

Mantelzorgers zorgen vaak voor een langere tijd en onbetaald voor een familielid of bekende die hulp nodig heeft. Meestal gaat het om zorg voor personen met een ziekte, een fysieke, verstandelijke of (sociaal)psychische beperking of een hoge leeftijd.

In aanmerking komen voor de waardering? Dan kan een persoon worden ingeschreven als mantelzorger. Hij of zij wordt dan op de hoogte gehouden van het ondersteuningsaanbod en de diverse blijken van waardering. Inschrijven kan digitaal via het formulier op www.samendoen. Geen digitale mogelijkheden of hulp bij het invullen? Bel dan op maandag, dinsdag of donderdag tussen 9:30 en 12:30 uur naar 0345-637363.

Mantelzorgers die een brief hebben ontvangen van Mantelzorg VHL over de nieuwe vorm van waarderen, hoeven niets te doen. Hun gegevens zijn bekend en zij komen automatisch in aanmerking voor de nieuwe vorm van waarderen.