• Op het verkiezingsbord woedt een strijd om de plaatsen.
• Op het verkiezingsbord woedt een strijd om de plaatsen. Foto: Nico van Ganzewinkel

Partijen in Vijfheerenlanden houden het netjes

Plekjesstrijd op het verkiezingsbord

vijfheerenlanden • Partijen als Forum voor Democratie, Code Oranje (van Richard de Mos), Splinter, Volt en de Boerenburgerbeweging waren er al vroeg bij en zijn daardoor prominent aanwezig op de verkiezingsborden.

"Sommige landelijke partijen plakken A1-posters, waardoor grote delen van het bord bezet waren", moppert Henk Lammertink van het CDA. "Wij willen niet over andere posters heen plakken en hebben ons beperkt tot het plakken van A2 of A3 posters."


Ook de SGP heeft gekozen voor een bescheiden formaat. "We weten nu eenmaal dat er veel partijen meedoen", zegt raadslid en campagneman Kees Vermaat. "Het zou mooi geweest zijn als alle partijen zich hieraan hadden gehouden, zowel gevestigde als nieuwe partijen." De verkiezingsborden in de voormalige gemeente Leerdam zijn veel te klein, vindt Vermaat. "Daar zouden bijvoorbeeld net zulke houten borden als in Zederik gebruikt moeten worden. Dan kan je wat de SGP de ‘plaktraditie’ in ere houden en heeft iedereen de ruimte om haar partij zichtbaar te maken."


Overplakken

De plakkers in Vijfheerenlanden proberen het netjes te houden. Overplakken is er dus niet bij. "Maar soms ontkom je er niet aan om een stukje over een andere poster te plakken", zegt Joop van Montfoort van de PvdA. "Dan proberen we de poster zo te plakken dat de boodschap van de andere partij zichtbaar blijft."


De VVD gaat zaterdag pas plakken. "De borden hangen al vol en voor ons ons rest niets anders dan linksboven onze poster te plakken, ongeacht wie of wat daar hangt", zegt Hanneke van der Leun van de VVD.


"Ook wij hebben op veel plekken bewust een kleinere poster geplakt", zegt wethouder Tirtsa Kamstra, die een plekje heeft veroverd op de staartlijst van haar partij. Voorbedrukte borden (trotters) zouden volgens haar dan wel een oplossing kunnen zijn.


Prijskaartje

Hanneke van der Leun (VVD) ziet ook de voordelen van voorbedrukte borden. "Maar er zit wel een ander prijskaartje aan en dat zal ongetwijfeld meegespeeld hebben dat daar bij deze verkiezingen niet voor is gekozen. Bij de gemeenteraadsverkiezingen heeft het wel onze voorkeur. Of net als vorige keer gezamenlijk plakken zodat elk bord er hetzelfde uitziet en elke partij in beeld is."


Vermaat: "Voorbedrukte verkiezingsborden zouden een oplossing zijn voor het probleem van het over elkaar heen plakken, maar zal natuurlijk op minder plekken zichtbaar zijn en het is natuurlijk niet gratis. Dus de SGP gaat daarom nog voor verkiezingsborden waarop de partijen zelf hun poster kunnen plakken. Overigens is dit bij onze eigen gemeenteraadsverkiezingen fantastisch gaan."


Charme

Het CDA is ook niet echt een voorstander van voorbedrukte borden. Henk Lammertink. "Plakken geeft toch ook een bepaalde charme. In het verleden, bij lokale verkiezingen, hebben we ook wel eens gezamenlijk op de stadswerf geplakt. Dat werkte ook wel verbindend. Plakken is wel milieuvriendelijk: één deel bloem, twee delen water en suiker en dat aan de kook brengen."

Joop van Montfoort vraagt zich af of verkiezingsborden veel toevoegen. "Landelijk is er er op tv en sociale media immers al veel aandacht voor de verkiezingen. Wat ons betreft zetten we de verkiezingsborden alleen in voor de gemeenteraadsverkiezingen."

Tirtsa Kamstra: "Campagne voeren is in deze tijd wel ingewikkeld. Het gaat met name digitaal, met kleine fysieke acties die dan digitaal of via de krant weer aandacht krijgen. Het is helaas niet anders. Gezondheid is en blijft toch veel belangrijker dan campagne voeren."


Dick Aanen