• De MAKRO ligt opnieuw onder vuur.
• De MAKRO ligt opnieuw onder vuur. Foto: Nico van Ganzewinkel

Ondernemers Voorstraat: 'Ook verkoop aan consumenten'

'Concurrentievervalsing door MAKRO'

vianen“Het is pure concurrentievervalsing”, zegt Hans de Goeij, voorzitter van BIZ Vianen Centrum. “Een klap in het gezicht van de detaillisten die met handen zijn gebonden en de wanhoop nabij zijn.”

Bij een groothandel als Makro doen ondernemers branche-gerelateerde inkopen. De Goeij: “De groothandel is niet bedoeld voor consumenten.” De verkoop wordt geregeld via een pasjessysteem dat volgens De Goeij aan alle kanten rammelt. “Van klanten en collega’s krijg ik de laatste tijd veel vragen hoe het toch mogelijk is dat men in de MAKRO volop schoenen en kleding kan passen, boeken en beddengoed kan bekijken en kopen, terwijl de winkels in de winkelstraat voor publiek gesloten moeten blijven.”


Bamboekussen

De Goeij: “Afgelopen week hebben we de proef op de som genomen en zijn met onze eigen pas naar de MAKRO gegaan. Naast de gebruikelijke aankopen hebben we onder andere ook een bamboekussen gekocht, niet echt business-to-business. Maar het bleek geen enkel probleem. Tot grote verbazing waren zelfs grote hoeveelheden goederen, waaronder kleding van de non-food afdeling (eerste verdieping), naar de foodafdeling op de begane grond gehaald om de sale te benadrukken. Je kunt er niet omheen.” Zo gaan de detaillisten er letterlijk en figuurlijk aan kapot, zegt De Goeij. "Waar zijn we mee bezig?"

Ook veel verenigingen hebben pasjes voor de inkoop van de kantines. "Terecht”, zegt De Goeij. "Maar het is een publiek geheim dat die pasjes ook worden uitgeleend door middel van machtiging en zo ook weer de detaillisten oneerlijk benadelen. Het zijn echter dezelfde detaillisten die de verenigingen ondersteunen en die de activiteiten in de stad dragen en mede (financieel) ondersteunen. Als voorzitter van de BIZ herken ik het gevoel van mijn collega's dat op deze manier onrecht gedaan wordt. Het systeem faalt en moet nodig onder de loep worden genomen.”

De gemeente Vijfheerenlanden heeft enige tijd geleden in een regionaal overleg melding gemaakt van de verkoop aan particulieren. "De verkoop is daarna ook weer stopgezet", zegt communicatieadviseur Marcel Pater. "We bekijken hoe we deze klacht in groter verband ook aan de orde kunnen stellen. Punt is natuurlijk dat de gemeente hier feitelijk niet over gaat. Als individuele gemeente kunnen we hier inhoudelijk niet heel veel aan doen qua maatregelen. We adviseren wel om ook de brancheorganisaties hiervoor in te zetten."