Delen armoedeplan VHL worden toch uitgevoerd

vijfheerenlanden • Het college in Vijfheerenlanden wil het Actieplan Armoede en Schulden toch overeind houden, ondanks het feit dat er na de Niemans-claim geen financiële dekking meer is om veel mooie onderdelen uit het plan uit te voeren.

Voor de korte termijn (2021) heeft het college besloten om een aantal kleinere investeringen binnen de lopende begrotingspost minimabeleid op te vangen. Het gaat onder andere om extra vrijwilligers voor schuldenaanpak, communicatiemiddelen en ondersteuning aan de voedselbanken. "Deze kosten zijn veelal het gevolg van de coronacrisis en waren al opgenomen in het oorspronkelijke actieplan." Drie andere projecten kunnen eveneens op korte termijn starten, omdat ze niet afhankelijk zijn van aanvullende financiële dekking voor de uitvoering.

Het eerste project richt zich op het verbeteren van de communicatie over minimaregelingen. Hiervoor moeten vooral de juiste communicatiemiddelen worden ingezet om inwoners actiever en via verschillende kanalen te informeren over het bestaan van de minimaregelingen van de gemeente.

Een ander project richt zich op het vergroten van het bereik en gebruik van de minimaregelingen gericht op ouderen. "Deze doelgroep hebben wij momenteel minder goed in beeld bij onze minimavoorzieningen."

Bij het meterkaskaart-project wordt het bestaande lokale aanbod voor professionals in kaart gebracht. De aanpak van de energiearmoede kan volgens het college mogelijk uit landelijke middelen gefinancierd worden. De gemeente heeft eind vorig jaar een aanvraag ingediend bij het Rijk. In de loop van maart wordt bekend of het project doorgaat.
"In de tussentijd zitten we dus niet stil. Lokaal en regionaal blijven onze partners zich ook inzetten op de aanpak van armoede en schulden. Avres is voortvarend aan de slag met haar 'actieplan corona', wat zich richt op snelle ondersteuning van jongeren en zelfstandigen die hun baan en inkomen verliezen ten gevolge van de pandemie. Daarnaast zijn Avres en partners actief met de ontwikkeling van de aanpak van de wettelijk verplichte vroegsignalering."