VHL Lokaal loopt weg uit 'geheime' vergadering

vijfheerenlanden • De fractie van VHL Lokaal is vorige week maandagavond uit protest weggelopen van de raadsvergadering in de gemeente Vijfheerenlanden. De fractie is boos over het besluit van een meerderheid van de raad om in beslotenheid te vergaderen over cassatie-advies inzake Niemans-claim. Het gerechtshof veroordeelde de gemeente op 15 december tot een schadevergoeding van 92 miljoen euro. “Wij staan voor openheid en transparantie. Er had een manier gevonden kunnen worden zodat onze inwoners kunnen horen wat hierover gezegd wordt”, schrijft VHL Lokaal op Twitter. Volgens het college en de meerderheid van de raad is geheimhouding gerechtvaardigd. “In het raadsvoorstel, het concept-raadsbesluit en in het cassatieadvies en de bijlagen staat informatie, waarvan de openbaarmaking in een eventueel vervolg van de juridische procedure nadelig is of kan zijn voor de gemeente Vijfheerenlanden. Deze stukken dienen daarom vooralsnog geheel als geheim te worden aangemerkt.”


Zorgen over tekort aan boa's

vijfheerenlanden • De fractie van VHL Lokaal in Vijfheerenlanden maakt zich zorgen over het tekort aan buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) in de gemeente. Het tekort loopt volgens het recent gepubliceerde uitvoeringsprogramma Toezicht en Handhaving in 2023 op naar 5,38 fte. De lokale partij heeft inmiddels schriftelijke vragen gesteld over de kwestie. "Hoe gaat het college dit oplossen? Wordt er niet geïnvesteerd in het aantrekken van nieuwe vaste boa's?" VHL Lokaal vraagt zich verder af of er door de gemeente wordt ingezet op preventie en voorlichting om de veiligheid op scholen aan te pakken. Ook de ondersteuning van het buurttoezicht verdient meer aandacht. Dit jaar is daar 120 uur voor gereserveerd. "Wij zien echter niet hoe deze worden ingezet", aldus VHL Lokaal. "Wat wij terug horen van de buurttoezicht-groepen is dat ze de coördinatie van de gemeente missen." De hondenoverlast mag volgens de de lokale partij ook wel wat daadkrachtiger worden aangepakt. Acht controle-momenten zijn wel een tikkeltje aan de lage kant. "Vooral als je weet dat dit in de top drie staat van wat als ergernissen worden gevonden door onze inwoners."
VHL Lokaal mist verder elke vorm van bestrijding van drugsoverlast.


Online bingo

regio • Onder leiding van Koos van Tamelen wordt op woensdag 10 maart van 15:00 tot 16:00 uur een online bingo gehouden. De bingo wordt gepresenteerd vanuit het stadion de Galgenwaard. Aanmelden kan vóór 8 maart via a.korevaar@welzijnvianen.nl. Vervolgens wordt per mail informatie voor deelname aan de bingo gestuurd.