• Een overzicht van de plannen van Dorpsinitiatief Lexmond.
• Een overzicht van de plannen van Dorpsinitiatief Lexmond. Foto: aangeleverd

Dorpsinitiatief Lexmond wil ruimte maken voor woningbouw

Plan verplaatsen bedrijven Lexmond

lexmond • Een win-winsituatie, dat moet de verhuizing van ondernemingen die nu in de Lexmondse dorpskern zijn gevestigd worden. "Want de bedrijven hebben op hun huidige plek vaak nul mogelijkheden om uit te breiden en ook de bereikbaarheid is een punt", stelt Ferri de Boer namens Dorpsinitiatief Lexmond. "We zijn met de eigenaren in de afgelopen maanden in gesprek gegaan over een eventuele verplaatsing en zij staan er zeker niet afwijzend tegenover."

Een belangrijke meerwaarde is daarnaast dat de vrijkomende locaties vrijkomen voor woningbouw. Op dat gebied is er in de Vijfheerenlandse kern wel het nodige gebeurd, maar wat betreft Dorpsinitiatief Lexmond moet er om het aanbod op peil te houden op tijd begonnen worden met voorbereidingen voor volgende nieuwbouwprojecten. "Juist voor de jeugd zou het goed zijn als er voor deze doelgroep nieuwe huizen komen. Het gaat niet om het realiseren van een complete wijk; een beperkte groei van tien, vijftien woningen per jaar, dat zou mooi zijn."


Verkeersveiligheid

De Oude Rijksweg staat ook centraal in een tweede plan waar de vrijwilligers van Dorpsinitiatief Lexmond mee bezig zijn. "Daarbij gaat het om de verkeersveiligheid. Er is nu bijvoorbeeld met het tunneltje maar één veilige oversteek vanuit de bebouwde kom naar de sportvelden en Huis Het Bosch. We zien nu regelmatig dat de Rijksweg te voet en op de fiets overgestoken wordt. De volgende plek om over te steken is een paar kilometer verder. Als er één of twee extra mogelijkheden komen, zou dat de verkeerssituatie er zeker veiliger op maken."

Eerder noemde het Dorpsinitiatief Lexmond als actiepunten al onder meer de verbetering van het strandje aan de Lek, het functioneren en integreren van de nieuwe apotheek en de woonvisie van Vijfheerenlanden met betrekking tot de toekomst. Ferri de Boer: "Een groot nadeel zijn de coronamaatregelen. Het is niet eenvoudig om iedereen te bereiken. Voor ons is draagvlak in het dorp van het grootste belang en zou je graag een bijeenkomst in het dorpshuis willen houden om te peilen wat de meningen over onze plannen zijn. Datzelfde geldt voor het contact met de gemeente. Er is een dorpsambassadeur voor Lexmond vanuit het gemeentebestuur. Die zouden we graag een keer uit willen nodigen, maar dat is nu heel lastig. Het virtueel vergaderen haalt het nu eenmaal nooit bij het daadwerkelijk bij elkaar aan tafel zitten."


Geurt Mouthaan