• Jan Brouwer zoekt mensen die met hem mee willen denken over Erf Gasperde.
• Jan Brouwer zoekt mensen die met hem mee willen denken over Erf Gasperde.

Wooninitiatief Hagestein zoekt meedenkers

'Wat voor soort woonvorm willen wij?'

hagestein • “Wat mij vooral aansprak is het veelgehoorde motto ‘nabuurschap’. Een woonvorm waar bewoners zelfstandig wonen, maar wel naar elkaar omkijken.” Hij is nu op zoek naar mensen uit Hagestein en omgeving die met hem dit idee verder willen uitwerken.

Jan woont al dertig jaar in Hagestein en geniet nog dagelijks van het prachtige uitzicht over de weilanden.


“Eigenlijk is er geen enkele reden om te verhuizen. Maar sinds kort ben ik mantelzorger voor een familielid. Wat je dan ziet, is dat er eigenlijk niks omheen zit. We missen tegenwoordig de participatie in onze samenleving."


Het viel Jan op dat er buiten de reguliere zorg eigenlijk niet zoveel is. "Dat deed mij nadenken over onze eigen situatie. Wie kijkt er straks naar ons om? De kinderen wonen niet in de buurt, eentje zelfs in Canada. En willen wij onze kinderen wel belasten met de zorg van de ouders? Ze zijn gewend dat wij voor onszelf zorgen.”


Kleine dingen

Jan kwam tot de conclusie dat er een moment komt dat het prettig zou zijn ergens te wonen waar mensen wat meer op elkaar letten, oftewel nabuurschap.


“Het gaat dan om kleine dingen. Bijvoorbeeld boodschappen voor je doen als je ziek bent. Maar ook saamhorigheid, een plek waar je samen verantwoordelijkheid voor draagt.”


Blanco

Er ligt geen plan.

“Ik ben nog helemaal blanco. Wat je veel ziet, is dat projecten kiezen voor een hofje. En dan het liefst in de buurt van winkels en voorzieningen. Mijn voorkeur gaat meer uit naar een landelijke setting, passend bij de mensen die nu in dorpen wonen of affiniteit met het platteland hebben. Ik denk dan ook meer aan een soort erf.”


Nederzetting

Dat was de aanleiding het project de werktitel ‘Erf Gasperde’ mee te geven. “Voordat het slot Hagestein werd gebouwd, heette de nederzetting Gasperde In 1382 verkreeg Gasperde stadsrechten van Jan van Arkel, maar in 1405 werd het slot tot de grond toe afgebroken. Later ontstond op de plek van het slot het dorp Hagestein.”


Het project richt zich dus ook op mensen uit deze omgeving, benadrukt Jan.


“Het gaat er om dat mensen in de buurt blijven wonen waar ze vandaan komen of opgegroeid zijn. Het is ook goed om doorstroom mogelijkheden te creëren voor mensen die nu in dorpen wonen. Nu vertrekken jonge mensen toch al gauw naar de stad of een grotere gemeente in de buurt, omdat in dorpen er weinig geschikt aanbod voorhanden is.”


Kennis en kunde

Jan is op zoek naar mensen die iets in het idee zien om het samen uit te werken.


“Het gaat dus niet alleen om mensen die er graag zouden willen wonen,” verduidelijkt Jan.


“Ook mensen die alleen hun kennis en kunde in willen zetten, zijn welkom. Met kennis van bijvoorbeeld ondernemerschap, vastgoed, financiën of communicatie. Maar ook iemand die een beetje thuis is in politiek Vijfheerenlanden is geen overbodige luxe.”


Een project als Erf Gasperde is een kwestie van lange adem, legt Jan uit.


“Je moet al gauw denken aan vijf jaar of langer voor het gerealiseerd is, als het al lukt. Maar zover wil ik nog niet denken. Ik wil eerst samen met anderen de uitgangspunten verder uitwerken. Te beginnen met de eerste vraag: wat voor soort woonvorm willen wij? Op basis daarvan kan dan een plan van aanpak gemaakt worden.”


Wie interesse heeft om mee te denken met Jan, en anderen, over Erf Gasperde in Hagestein, kan mailen naar: erfgasperde@gmail.com.