• De heer Van den Ent krijgt een vaccinatie tegen corona in Hof van Batenstein in Vianen.
• De heer Van den Ent krijgt een vaccinatie tegen corona in Hof van Batenstein in Vianen. Foto:

ZorgSpectrum ook in Vianen begonnen met vaccineren

'Ik ben zo blij dat ik aan de beurt ben'

vianen • De zorgorganisatie is blij dat alle voorbereidingen tijdig in gang zijn gezet om direct na de levering te kunnen beginnen met de toediening van het Pfizer-vaccin.

De eerste vaccinatie is een feit. In locatie Hof van Batenstein krijgt de geëmotioneerde 77-jarige heer Van der Ent zijn vaccinatie van verpleegkundige Robert van der Linden.

De heer Van der Ent: “Ik ben zo blij dat ik aan de beurt ben en hoop dat we snel van deze ellende af zijn. Hopelijk kan ook mijn 74-jarige vrouw die zelfstandig in Nieuwegein woont, snel gevaccineerd worden.”


Er is al ruim tevoren gestart met de voorbereidingen. Margot Gerrits, voorzitter van het Operationeel Corona Team: “Er komt veel aan coördinatie bij kijken, zeker omdat we zo snel als mogelijk wilden starten. Daarnaast wilden we het liefst in alle locaties tegelijk starten, zodat alle cliënten die dit willen de vaccinatie zo snel mogelijk toegediend krijgen. Vanwege de koeling waarin de vaccins bewaard moeten worden, moet je hiervoor de nodige faciliteiten beschikbaar hebben.”

“Bovendien beschikken we over negen zorglocaties, dus ook het gekoelde vervoer naar deze locaties moest geregeld worden. Op alle locaties hebben we een vaccinatieteam beschikbaar. Dat team bestaat uit zorgmedewerkers die de vaccinaties gereed maken en toedienen, verpleegkundigen en artsen die de cliënten observeren na de vaccinatie, administratieve ondersteuning en vrijwilligers om cliënten die niet zelfstandig naar de vaccinatieruimte kunnen komen, te halen en brengen. We zijn er trots op dat zoveel collega’s hebben meegeholpen om op één dag 550 cliënten te vaccineren.”


Hulp van samenwerkingspartners

Gelukkig staat ZorgSpectrum er niet alleen voor. Zo bood leverancier Nieuwegeinse Catering Company een koelwagen aan voor het vervoer van de vaccins. Bestuurder Vivian Broex is blij met deze hulp. Broex: “De betrokkenheid in de regio is groot. Iedereen doet zijn best om de vaccinaties zo snel mogelijk te kunnen toedienen. Er is hulp aangeboden voor het toedienen van de vaccinaties, maar we konden het rond krijgen met eigen zorgcollega’s. Toch zijn blij met het aanbod van zoveel hulp. Zo zorgen we echt samen voor de gezondheid van cliënten en voor een veilige omgeving voor medewerkers.”


In eerste instantie ontvangen cliënten die in de zorglocaties wonen en medisch ondersteund worden door de specialist ouderengeneeskunde een vaccinatie. Cliënten die thuis zorg en ondersteuning ontvangen, krijgen via de huisarts een oproep. Ook cliënten die wel in een zorglocatie wonen, maar waarvan de huisarts de medische zorg geeft, ontvangen de vaccinatie via de eigen huisarts.


Cliëntenraad is verheugd en trots

Ook de cliëntenraden zijn verheugd dat er gestart wordt met de vaccinatie en zijn vooral ook trots dat er in tijden van nood grote saamhorigheid, behulpzaamheid en kracht ontstaat. Dat medewerkers, ondanks de precaire situatie en de hectiek, er het beste van maken. Op de eerste plaats voor de cliënten maar ook voor henzelf als collega’s.


Nicole de Koning en Ria Barberio, voorzitters van twee deelraden: “Het brengt de weg naar een wat normaler leven weer dichter bij. Hoewel de maatregelen nog wel even van kracht zullen blijven, is straks hopelijk weer meer bezoek mogelijk. De angst voor besmetting onder cliënten en naasten wordt met de vaccinatie weggenomen en dat is erg fijn.”


Zieke cliënten

Niet alle cliënten zijn ingeënt. Een klein deel van de cliënten heeft aangegeven niet gevaccineerd te willen worden. Daarnaast heeft de arts bij sommige cliënten geoordeeld dat ze op dit moment beter geen vaccinatie kunnen krijgen. Zij zullen in een later stadium alsnog in de gelegenheid worden gesteld om gevaccineerd te worden.

Naar verwachting kunnen de cliënten die vandaag gevaccineerd zijn over vier drie weken de tweede vaccinatie ontvangen. De definitieve datum voor deze tweede levering is nog niet bekend.