• Arjen Cuijpers voor één van de schilderijen van Otto Eerelman.
• Arjen Cuijpers voor één van de schilderijen van Otto Eerelman. Foto: Dick Aanen

Stedelijk Museum Vianen bestaat 50 jaar

Beatrix centraal in jubileumexpositie

vianen • Het zal in de tentoonstelling gaan over zowel de ontwerpen als over de definitieve uitvoeringen in de vorm van postzegels, munten en staatsieportretten. "Als ik erover praat, word ik al enthousiast", zegt museumvoorzitter Arjen Cuijpers.

"Het is heel bijzonder om te zien wat er aan vooraf gaat voordat de beeltenis van de koningin z'n definitieve vorm krijgt. Er worden ontwerpen gemaakt, er vallen ontwerpen af. De ontwerpen tijdens de 33-jarige regeerperiode van Beatrix veranderden ook steeds. Dat is fascinerend."


Verrassen

Sinds de komst van conservator Afiena van IJken heeft het museum de laatste jaren steeds weer weten te verrassen met unieke tentoonstellingen en activiteiten. Arjen Cuijpers heeft er dan ook alle vertrouwen in dat de Beatrix-tentoonstelling net zo'n succes wordt als andere recente exposities, zoals Rembrandt in zwart-wit, Herman Brood, Kroonjuwelen van Jan Blanken, Miauw! Katten in de kunst en Plastic Fantastic! 60 jaar Barbie waren daar mooie voorbeelden van. Ook is Cuijpers trots op de huidige tentoonstelling Trouwe viervoeter, dierportretten van Otto Eerelman. De tentoonstellingen kregen niet alleen regionaal maar ook nationaal veel aandacht. Daardoor mag het museum zich verheugen in een groeiende publieke belangstelling.


Uniek

Cuijpers zit nu vier jaar in het bestuur. "Ik ben van beroep registeraccountant en ben dus vooral bezig met cijfertjes. Maar ik ben daarnaast altijd geïnteresseerd geweest in de kunst." Eind 2018 volgde hij Klaas de Zwaan op als voorzitter. "We zijn er in geslaagd om het museum naar een wat hoger niveau te tillen." Naast de conservator is dat volgens hem ook te danken aan de ruim zestig zeer betrokken vrijwilligers.

Het Stedelijk Museum Vianen is best wel bijzonder, vindt Cuijpers. Vooral in vergelijking met andere 'bescheiden' stadsmusea in het land. "Veel andere musea van deze omvang zijn echte streekmusea of oudheidskamers. Of het zijn musea met een eigen collectie. Dat zijn wij niet. Wat ik altijd leuk vind aan het Stedelijk Museum Vianen zijn de steeds weer wisselende exposities. De ene keer pakken we uit met moderne kunst, een andere keer met klassieke kunst. Dan weer schilderijen en een volgende keer weer beeldhouwobjecten. De ene keer exposeren we werk van een nationale grootheid en een volgende keer van een lokale kunstenaar. Daardoor weten we ook steeds een wisselend publiek te bereiken."

Op de benedenverdieping wordt de geschiedenis van Vianen getoond. Met een aantal steeds terugkerende verhaallijnen, bijvoorbeeld over de Van Brederodes en over de Tweede Wereldoorlog. Het bestuur heeft nog wel wat aardige ideeën voor de nabije toekomst. "We gaan zeker ook iets doen met de skeletten die onlangs zijn gevonden bij het uitgraven van de stadsgracht. Er zijn al plannen om één van de skeletten te reconstrueren en weer een gezicht te geven. Wat zou het mooi zijn als we die in ons museum zouden kunnen tonen."


Schuilkerk

Het Stedelijk Museum Vianen is sinds 1993 gevestigd in het monumentale pand aan de Voorstraat 67. Het is een voormalige schuilkerk, ingericht na de Beeldenstorm in 1566. "Wie goed kijkt ziet veel elementen van de inrichting er nog in terug", zegt Cuijpers. Het pand heeft de afgelopen 25 jaar diverse inpandige moderniseringen ondergaan. Het is volgens de museumvoorzitter een intiem gebouw, maar heeft ook wel z'n beperkingen. "Die beperking zit vooral in de beperkte oppervlakte. Als we een tentoonstelling van een schilder hebben met een grote productiviteit, dan zijn we eigenlijk niet in staat om het complete beeld te tonen. We hebben ook nog wel wat andere wensen. Bijvoorbeeld het vergroten van de ontvangstruimte, waardoor er ook plek is voor een zitje. Maar ik wens vooral dat als de situatie het weer toelaat we op een gezonde en veilige manier ons culturele leven weer kunnen hervatten en dat het museum weer open kan."


q www.stedelijkmuseum.nl