Snoeicursus fruitbomen

regio • Op de donderdagen 28 januari en 4 februari houdt Den Hâneker, vereniging voor natuur- en landschapsbeheer, een korte cursus over het snoeien van fruitbomen.

Het gaat in de cursus met name om achterstallig onderhoud bij oude hoogstam appel- en perenbomen en vormsnoei van jonge bomen. De theorieavonden duren van 20:00 tot 21:15 uur en worden gegeven via een videoverbinding. Een praktijkzaterdag zal in verband met de coronamaatregelen op een later tijdstip plaatvinden. Informatie hierover volgt.

Aan bod komen: de aanpak van achterstallig onderhoud, het snoeien van scheuten één jaar na de snoei, aanplant en vormsnoei van jonge bomen. Gijsbert Pellikaan geeft de theorie en de praktijklessen. Hij is ecoloog en landschapsdeskundige en werkt bij Den Hâneker. Ruim 20 jaar heeft hij als adviseur van Landschapsbeheer Zuid-Holland gewerkt in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden.

Aanmelden kan via gcpellikaan@gmail.com. De kosten bedragen 30 euro per persoon, voor leden van Den Hâneker is het 20 euro. Voor het juiste gereedschap wordt gezorgd.


Geen Alzheimer Café Vianen

vianen • Helaas kan het Alzheimer Café Vianen 1 februari vanwege het Coronavirus en de bijbehorende maatregelen niet doorgaan. De werkgroep van het ‘Alzheimer Café Vianen’ heeft daarom een aantal alternatieve mogelijkheden op een rijtje gezet.

Als mantelzorger behoefte aan een luisterend oor van een vrijwilliger? Of met iemand in contact komen die ook zorgt voor een partner of ouder met een vorm van dementie? Bijvoorbeeld voor een telefonisch gesprek, om een kopje koffie op afstand mee te drinken of een wandeling te maken? Maak dit kenbaar aan de kroegbazen Inge Piscaer en Lillian Klynstra van het Alzheimer Café Vianen. Mail hiervoor naar: l.klynstra@zorgspectrum.nl. De Alzheimer Telefoon is ook zeven dagen per week bereikbaar via het gratis telefoonnummer: 0800-5088, van 9:00 tot 23:00 uur.
Gewend om naar het Alzheimer Café te gaan en is dat, nu het niet kan, een gemis? Of was het juist niet mogelijk om te gaan en is online veel gemakkelijker? Een aantal online Alzheimer Cafés van verschillende regio's zijn te bekijken op: www.alzheimer-nederland.nl/nieuws/online-alzheimer-cafes. Kijk op www.dementie.nl voor onder meer informatie over dementie, ervaringen en tips voor activiteiten. Een andere vraag? Die kan gesteld worden aan de eigen casemanager of aan Lillian Klynstra: l.klynstra@zorgspectrum.nl.
De Alzheimer Cafés gaan niet door totdat er weer akkoord wordt gegeven. Zodra het Alzheimer Café Vianen weer start, is dit te lezen in de krant en op: www.alzheimer-nederland.nl/regios/lekstroom/alzheimer-cafe-vianen.