• De Merwedebrug van de A27 bij Gorinchem.
• De Merwedebrug van de A27 bij Gorinchem. Foto: Rijkswaterstaat

Gouden jubileum voor SMV

vianen • Het Stedelijk Museum Vianen bestaat op 1 februari 50 jaar. Daarin heeft het zich met name in de laatste jaren geprofileerd met spraakmakende tentoonstellingen, die niet alleen regionaal maar ook nationaal veel aandacht kregen.

Getuige een raadsbesluit van 27 mei 1938 was toen al sprake van een wens tot een oudheidskamer, met als voorgenomen locatie de Lekpoort. Financiële problemen en de Tweede Wereldoorlog maakten een eind aan deze plannen. Pas in 1960, na de restauratie van het stadhuis, begonnen burgemeester Pellikaan en Ary Baggerman zich in te zetten voor een museum, dat in 1969 vorm kreeg in een oudheidkamer annex museumzaal in het stadhuis. De roep naar een zelfstandig museum werd groter en dat resulteerde op 1 februari 1971 in de oprichting van de Stichting Stedelijk Museum Vianen. In 1981 werd de museumzaal ontruimd in verband met de uitbreidingsplannen van het stadhuis. Het stichtingsbestuur bleef zich inzetten voor een eigen huisvesting dat in 1983 resulteerde in de aanschaf van het voormalige bankgebouw aan de Voorstraat 103. Het museum veroverde zich een niet meer weg te denken plaats in het culturele leven van Vianen en groeide al snel uit haar jas. Daarom verhuisde het in 1993 naar het huidige monumentale pand Voorstraat 97.

Voorzitter Arjen Cuijpers: "Ik ben er enorm trots op dat wij een steentje mogen bijdragen aan de ontwikkeling van dit mooie en charmante museum. Hoeveel regionale musea zijn er die elk jaar groeien en zeker de laatste jaren regelmatig landelijk weten te pieken? De in het najaar geplande jubileumtentoonstelling wordt zeker ook weer een topprestatie van onze conservator en onze vele betrokken vrijwilligers.” Door de coronaperikelen kan over deze tentoonstelling nog geen nadere informatie worden gegeven.