• Patrick Engelen runt al 25 jaar Via Optiek aan de Voorstraat in Vianen.
• Patrick Engelen runt al 25 jaar Via Optiek aan de Voorstraat in Vianen. Foto: Marjo van Andel

Via Optiek al 25 jaar aan de Voorstraat 76 in Vianen gevestigd

'Dit vak is enorm veelzijdig'

vianen • Inmiddels zit hij 35 jaar in het vak en bestaat zijn optiekwinkel in Vianen, Via Optiek, deze maand alweer 25 jaar.

"Ik heb naar mijn moeder geluisterd en daar heb ik nooit spijt van gehad. Dit vak is enorm veelzijdig: het is een paramedisch beroep, je bent met je handen bezig, zit in de verkoop èn hebt ook nog eens direct contact met mensen." In de jaren dat Patrick als opticien actief is, is er veel veranderd. "Vroeger had je het echt over een brillenzaak, maar er komt inmiddels zoveel meer bij kijken. Optometrie bijvoorbeeld, maar ook hoorzorg. Dat doe ik bij Via Optiek niet zelf, daar is een audicien voor. Maar zorg voor ogen en oren: het heeft raakvlakken met elkaar. Het behoort ook tot de eerstelijnszorg, het is essentieel. Want als iemand niet goed kan zien of horen dan kan hij of zij bijvoorbeeld ook zijn of haar werk niet goed uitoefenen."

Het beroep van opticien heeft in de 25 jaar dat Patrick Via Optiek leidt een grote ontwikkeling doorgemaakt. Zo liep Patrick voor hij startte met Via Optiek nog rond in een witte doktersjas. Gelukkig is die allang verdwenen, maar er is meer veranderd. "Tegenwoordig wordt heel veel met machines gedaan, die gaan veel preciezer te werk. Daardoor is het èchte oude ambacht wel verdwenen. Wat heel fijn is, is dat we, naast een goede oogmeting, door al die machines ogen ook goed kunnen screenen en oogziektes kunnen opsporen. We kunnen klanten gerichter helpen en waar nodig ook gericht doorsturen naar de oogarts."

Waar een bril tegenwoordig vooral heel modieus is, kan Patrick zich ook nog andere tijden herinneren. "Er is een periode geweest dat een bril taboe was. Dan had ik soms huilende ouders aan de telefoon omdat hun kind een bril moest. Nu was er in het verleden ook niet zo veel keuze in monturen. Dat is nu wel anders: waar er vroeger enkele tientallen merken bestonden, loopt dat nu in de honderden en wordt er ook een grote diversiteit aan materialen gebruikt. Er is zo veel meer mogelijk. En natuurlijk is er ook nog altijd de keuze om contactlenzen te nemen."


Toen Patrick zich 25 jaar geleden in Vianen vestigde was hij een beetje een vreemde eend in de bijt. "Ik kwam uit IJsselstein, dus moest in Vianen wel mijn plekje vinden. Maar ik had altijd de wens om mijn eigen optiekzaak te beginnen, dus toen ik het pand van de familie Den Uijl kon kopen aan de Voorstraat 76, greep ik die kans met beide handen aan." De familie Den Uijl woonde in het pand dat nu Via Optiek is en runden daarachter een Doe-het-zelf-zaak, vertelt Patrick. "Van het woonhuis, heb ik de winkel gemaakt en zo begon ik op mijn dertigste aan het ondernemerschap. Dat moest in Vianen in het begin een beetje groeien, maar na een jaar of drie kwam er een omslag, kreeg ik het vertrouwen. Sindsdien is Via Optiek eigenlijk ieder jaar gegroeid. Lang heb ik de zaak alleen gerund, maar na twaalf jaar kwam Simone erbij. Zij is er nog altijd."
In de afgelopen 25 jaar is de winkel twee keer verbouwd, nu in het jubileumjaar staat de derde verbouwing op stapel. Via Optiek gaat 'de hoogte in'. "De bovenburen zijn verhuisd en dat bood perspectieven. De backoffice, privé- en werkruimte verhuizen naar de eerste verdieping zodat er in de huidige winkel meer ruimte ontstaat om onder andere een nieuwe oogmeetruimte te creëren en meer brillen te presenteren. In maart moet het allemaal klaar zijn. De nieuwe oogmeetruimte wordt ook voorzien van de meest moderne apparatuur. Dan kunnen we bijvoorbeeld een oogmeting op wat meer afstand doen, met de huidige coronamaatregelen is dat wel prettig."


Het jubileum gaat natuurlijk gevierd worden. Voor het personeel zodra dat weer mogelijk is. Klanten kunnen nu al regelmatig profiteren van leuke aanbiedingen. Die zijn onder andere terug te vinden op de Facebookpagina van Via Optiek of kijk eens op de website van Via Optiek: www.viaoptiek.nl.