• Vera Wind met de winnende foto.
• Vera Wind met de winnende foto. Foto:Aangeleverd

Internationale prijs voor geboortefotografe Vera Wind

'Momenten die levens veranderen'

vianen • De publieksprijzen van de 'Birth & Beyond Awards' worden jaarlijks uitgereikt in categorieën rondom zwangerschap, geboorte, kraamtijd of gezinsleven. Vera won de jury- en publieksprijs in de categorie ongeposeerde newborn foto's.

De 31-jarige Viaanse fotografe is vooral blij met de waardering van het internationale publiek. "Het is wel echt de kers op de taart."


Vera Wind-van der Werff is sinds 2016 professioneel fotograaf. "Daarvoor maakte ik ook al foto's van vrienden en familie. Maar dat waren eigenlijk meer kiekjes. In 2016 verloor ik mijn zoontje na een extreme vroeggeboorte. Die dag zijn er veel foto's gemaakt en besefte ik na de bevalling hoé waardevol deze foto's voor ons zijn. Alles viel op z'n plek om verder te gaan als professioneel fotograaf van dit soort intieme momenten."

Vera maakte haar eerste fotoreportages als vrijwilliger bij Stichting Earlybirds voor ouders met een te vroeg geboren kindje in het ziekenhuis verblijven. Dat doet ze nog steeds.


Nadat ze een portfolio had opgebouwd, ging het snel met haar bedrijf Sprankelend Fotografie. De specialisatie van Vera is het vastleggen van nieuw leven en alles wat daarbij komt kijken. “Ik leg momenten vast die levens veranderen. Geboortes zijn intens, vol emotie en een achtbaan waarin ouders vaak niet alles onthouden wat er gebeurt. Door dit respectvol vast te leggen kunnen ouders later met liefde terugkijken op deze bijzondere gebeurtenis.” De foto's van Vera zijn altijd ongeposeerd, ongedwongen en sfeervol.


Intieme gebeurtenis

Ook de winnende foto die ze nam van Anne en Mats met hun premature tweeling is heel bijzonder. "Twee weken daarvoor fotografeerde ik de geboorte van deze tweeling in het Sint Antonius ziekenhuis in Utrecht. Het is enorm bijzonder om bij zo’n intieme gebeurtenis aanwezig te zijn. Door hun vroeggeboorte met 34 weken, wilden de ouders de geboorte en momenten daarna graag vastgelegd hebben.”


Moeder Anne denkt met heel veel liefde en dankbaarheid terug aan die mooie momenten na de geboorte van de tweeling. “Na de keizersnede werden de kinderen na een paar minuten meegenomen, terwijl ik op de operatiekamer achterbleef. Gelukkig ging Vera met hen en mijn man mee en legde zij vast waar ik niet bij was. De foto’s van die eerste anderhalf uur zijn me zo dierbaar."

Na een spannende start bracht Vera twee weken later nog een bezoek aan Anne en Mats. "De tweeling ontwikkelde zich goed en ze mochten die ochtend uit de couveuse, naar een open bedje. Vera hielp ons om stil te staan bij deze mijlpaal. De aanblik van mijn kinderen in twee gewone bedjes, naast elkaar, maakte veel emotie los. Opluchting, blijdschap, liefde, het gevoel dat de spannendste fase achter ons lag, het kwam allemaal samen. En precies toen maakte Vera deze foto.”

Vera: "Mijn doel met mijn fotografie is om ouders een waardevolle herinnering voor later te geven. Zeker in het ziekenhuis leef je in een coconnetje en draait alles om de zorg van je kindje(s). Soms komt er dan veel ontlading en emotie vrij."

Sprankelend fotografie is een fulltime onderneming. "Als geboortefotograaf sta ik vanaf 38 weken zwangerschap 24 uur per dag en 7 dagen per week stand-by. Ik ben bij een bevalling aanwezig vanaf ongeveer 5 cm ontsluiting tot ongeveer drie uur na de geboorte. Ik weet dus nooit wanneer ik weg moet en hoelang ik weg blijf. Dit heeft ook een grote impact op mijn gezin."

Vera werkt niet alleen voor particulieren, maar ook voor opdrachtgevers zoals Sanoma, Prenatal en de Rai (als bedrijfs- en eventfotograaf). Ze heeft diverse evenementen vastgelegd, zoals het We Are Pregnant event, In de Wolken Festival, METS Trade en de Negen Maanden Beurs. Vera heeft een prachtige website:


q www.sprankelendfotografie.nl