Inspiratieochtend biodiversiteit in Haaften

west betuwe • Meer vogels, wilde bijen, vlinders en amfibieën op en rond het erf? Stichting Landschapsbeheer Gelderland houdt op 11 september in Haaften en 24 september in Opijnen een inspiratieochtend over biodiversiteit voor inwoners van de gemeente West Betuwe.

Deelnemers zien op een prachtig erf inspirerende voorbeelden hoe ze hun tuin of erf aantrekkelijker kunnen inrichten voor meer dieren. Ze leren over inrichting en beheer van landschapselementen als bloemrijk grasland, heggen, knotbomen en poelen in het belang van allerlei dieren.

In het verleden vormden landbouwgronden, bermen en dijken, bloeiende linten in het landschap met royaal aanbod van voedsel en nestgelegenheid op korte afstand van elkaar. Door de toename aan onder meer efficiënte in het beheer is dit bloeiende karakter verloren gegaan. Veel kleine landschapselementen zoals hoogstamboomgaarden, houtsingels, hagen en rommelhoekjes zijn grotendeels verdwenen. Hierdoor zijn diersoorten, zoals patrijzen, vleermuizen en wilde bijen steeds meer aangewezen op inheemse planten in tuinen en op erven als toevluchtsoord. Het is van belang dat deze toevluchtsoorden behouden blijven, en worden ontwikkeld en met elkaar worden verbonden. Verhogen van voedsel en nestgelegenheid is noodzaak voor het voortbestaan van diersoorten. Gelukkig kan iedereen zelf iets doen voor meer biodiversiteit op het eigen erf. Op de inspiratieochtend krijgen deelnemers tips en inspiratie.

Door vlinderstruik, vlier, braam en andere struiken met holle stengels gefaseerd te snoeien, kan er bijvoorbeeld worden bijgedragen aan natuurlijke nestgelegenheid van wilde bijen. Iets doen voor hommels? Een hoop stenen die langere tijd liggen, is een prima plek voor een hommelnest. Ook allerlei kikkers vinden hier een geschikte schuilplek. En een takkenhoop op een plekje achteraf kan van levensbelang zijn, bijvoorbeeld voor jonge vogels die het nest hebben verlaten maar nog niet goed kunnen vliegen. Onmisbaar voor tuinen met katten. 


De ochtend start om 9:30 uur en duurt tot 12:30 uur. Voor koffie en thee wordt gezorgd. Aanmelden kan via een aanmeldformulier op www.landschapsbeheergelderland.nl/inspiratie-opijnen-haaften. Aanvullende praktische informatie ontvangen de deelnemers uiterlijk een week van te voren. Provincie Gelderland en de gemeente West Betuwe financieren deze cursus.