B&W: 'Het kan wél in VHL - als we maar kiezen'

vijfheerenlanden • ‘Het kan wel in VHL’, dat is de titel van de Kadernota die tijdens de raadsvergadering van vorige week op de agenda stond.

Met die ‘slogan’ wil het college perspectief bieden na de financiële dreun die de gemeente kreeg door de Niemans-claim. B&W wijzen erop dat naast het ontbreken van voldoende Rijksmiddelen om taken uit te voeren die het Rijk aan gemeenten heeft overgedragen, VHL nog andere kopzorgen heeft. “Zeker nu we fors getroffen zijn in ons eigen vermogen hebben we nauwelijks eigen buffers om risico’s op te vangen. Tegelijkertijd heeft Vijfheerenlanden ambities om onze mooie gemeente op tal van gebieden verder te ontwikkelen.”


Maatregelen

Daarom is het college niet bij de pakken neer gaan zitten na de Niemans-domper. Zo heeft de gemeente maatregelen getroffen, zodat het verscherpt toezicht door de provincie Utrecht van de baan is. Daarnaast bekijkt VHL samen met Rijk en provincie hoe de ambities alsnog kunnen worden gerealiseerd. “Dat niet alles kan zoals we dat een jaar geleden nog met elkaar verwacht hadden, is duidelijk”, schrijven B&W. Maar men eindigt positief. “We hopen dat na het lezen van de Kadernota bij u het gevoel ontstaat: er is nog veel mogelijk, maar alleen anders en niet alles tegelijk. Het motto van deze nota is daarom: ‘Het kan wél in VHL’ – als je maar keuzes maakt.”


Gecharmeerd

De VVD bleek ronduit gecharmeerd van die slogan. “Het kan wél in VHL. Dat is en blijft het belangrijkste kader bij alles wat we doen. Wat ons betreft, is dat de richting van ons beleid. Kijken naar de mogelijkheden en ons niet laten weerhouden door tegenvallers of hindernissen”, zei fractieleidster Hanneke van der Leun. 

SGP-voorman Evert Geluk was wat minder optimistisch. “Het kon wel in VHL, maar wat kan er in een klein jaar veel veranderen. De grote vraag is vandaag: wat kan er dan nog wel?”