• Henk Lammertink biedt de startnotitie aan aan wethouder Christa Hendriksen.
• Henk Lammertink biedt de startnotitie aan aan wethouder Christa Hendriksen. Foto: Nico Van Ganzewinkel

Concept Startnotitie Kerkvisie voor VHL

vijfheerenlanden • Henk Lammertink overhandigde vorige week namens het CDA Vijfheerenlanden een Concept Startnotitie Kerkenvisie aan wethouder Christa Hendriksen, dit naar aanleiding van de met grote meerderheid aangenomen motie Kerkenvisie vorig jaar oktober.

Waarom is een kerkenvisie eigenlijk zo nodig in de gemeente Vijfheerenlanden? 


Henk Lammertink legt het graag uit: “Het Nederlands religieus erfgoed is ongekend rijk en kan rekenen op draagvlak bij een breed publiek. Monumentale kerken en hun interieurs worden gewaardeerd door jong en oud, ongeacht of men ter kerke gaat of niet."


"Het afnemende aantal religieuzen zet het voortbestaan van veel kerken onder druk. Met als gevolg dat een groot aantal kerkelijke gebouwen voor de eredienst gesloten wordt, wordt herbestemd of dat zelfs de sloop dreigt."


Gesprek aangaan

"Wij begrijpen dat dit voor kerkgemeenschappen een heel gevoelig onderwerp is, toch willen wij graag het gesprek met de kerkgemeenschappen aangaan. Ook in de gemeente Vijfheerenlanden zijn in steden en dorpen kerken met eeuwenoude gevels, torens, fraaie interieurs en orgels te vinden.

Hoe geven wij de kerkgebouwen in de gemeente een duurzame toekomst nadat deze beeldbepalende gebouwen hun functie hebben verloren of dreigen te verliezen?", aldus Hendriksen.


Eind vorig jaar heeft de gemeente een decentralisatie uitkering aangevraagd bij het ministerie van OCW, recentelijk is deze toegekend aan de gemeente. 


De gemeente kan nu de volgende stap maken door het schrijven van een startnotitie en deze voor te leggen aan de gemeenteraad. 

Lammertink: "Om de gemeente tegemoet te komen heeft het CDA een concept startnotitie geschreven dat in de komende tijd als basis/ bespreekstuk kan worden gebruikt voor de startnotitie van de gemeente." 


Duurzame toekomstvisie

Hendriksen: "Met een kerkenvisie wordt beoogd om in gezamenlijkheid met kerkeigenaren, burger- en erfgoedorganisaties een duurzame toekomstvisie te ontwikkelen voor kerken en religieus erfgoed binnen de Vijfheerenlanden. Ik wil het CDA dan ook bedanken voor het aangeboden Concept Startnotitie Kerkenvisie, als gemeente kunnen wij er ons voordeel mee doen."


Meer informatie over dit onderwerp is te vinden op:


q www.cultureelerfgoed.nl/onderwerpen/religieus-erfgoed/lokale-kerkvisies