Online grenzen stellen

regio • Ruim vier op de vijf ouders maakt afspraken met hun kinderen rondom digitaal mediagebruik. Bij deze afspraken blijken jongens minder restricties te krijgen dan meisjes. Tegelijkertijd merken ouders van jongens eerder negatieve gevolgen op van digitaal mediagebruik, zoals verslaving, agressiviteit en irritatie. Dit blijkt uit het onderzoek dat Prijsvergelijken.nl uitvoerde in samenwerking met marktonderzoeksbureau Markteffect onder ouders in Nederland met kinderen van 6 tot 12 jaar.

Ouders hebben het moeilijk met het trekken van een rechte lijn wanneer het gaat om digitaal mediagebruik bij hun kinderen. Zo laat het onderzoek zien dat jongens (22%) vaker een eigen laptop of computer krijgen dan meisjes (17%). Niet alleen zijn jongens vaker in het bezit van een eigen device; ze spenderen ook meer tijd achter het scherm. “Uit het onderzoek is gebleken dat kinderen dagelijks gemiddeld één tot twee uur gebruik maken van digitale media. Opvallend is dat vooral ouders van jongens aangeven dat hun kind meer dan twee uur per dag gebruik maakt van digitale media,” aldus Suzanne Schuitemaker, content manager bij Prijsvergelijken. Hier ontstaat een opmerkelijke situatie: ouders van meisjes (33%) geven vaker aan dat hun kind zich aan de afspraken houdt dan ouders van jongens (23%). Blijkbaar buiten jongens de voordelen en vrijheid die ze van hun ouders krijgen uit. Dat jongens zich minder aan de afspraken houden heeft duidelijk consequenties; ouders zien namelijk vaker een (computer)verslaving ontstaan bij jongens (37%) dan bij meisjes (29%). Ook herkennen ze bij jongens vaker agressie of irritatie. Voor meisjes geldt dat vooral onzekerheid wordt aangegeven als negatief gevolg van digitaal mediagebruik. 

In de praktijk blijkt het maken van afspraken met hun kinderen voor ouders niet zo makkelijk te zijn. "Kinderen moeten digitaal werk doen voor school, maar ze mogen digitaal dingen doen in hun vrije tijd. Dat maakt afspraken maken moeilijker,” aldus Denise Bontje, gespecialiseerd op het gebied van mediaopvoeding, taalontwikkeling en spel. Driekwart van de ouders onderneemt actie wanneer ze negatieve gevolgen van digitaal schermgebruik bij hun kind ontdekken. Ook zijn er ouders die helemaal geen actie ondernemen omdat ze niet weten hoe ze dit moeten aanpakken. Voor deze ouders heeft Bontje advies: "De grootste uitdaging zit hem in het af en toe samen dingen doen, in plaats van je kinderen wegzetten en je eigen ding gaan doen.”