Meer zwervende boeken

leerdam • Op de Floris Radewijnsschool in Leerdam heeft wethouder Tirtsa Kamstra woensdagochtend een nieuw kinderzwerfboekenstation geopend, zie ook de foto op de voorpagina. 

Monique Venus, die sinds een aantal jaren een minibieb voor haar deur heeft, wil in samenwerking met de leesspecialist van de school, Antonina Pietrosanti, kinderen stimuleren om (meer) te lezen. In de aula staat daarom nu een prachtige houten boom die omgetoverd is tot ‘leesboom’. Kinderen kunnen daar hun eigen uitgelezen boeken inleveren, of gewoon een leuk boek lezen. In de vakantie kunnen zij deze boeken uiteraard omruilen bij een ander Station, of laten zwerven op hun vakantieadres. Monique beheert inmiddels vier kinderzwerfboekenstations (Laco Leerdam/ Bakker Bart Leerdam, Kids Only Leerdam en Little Green Library op de Troubadour), die op de Floris Radewijnszschool is nummer vijf. In Leerdam zijn er acht kinderzwerfboekenstations, in Schoonrewoerd twee, en in Vianen ook twee. De gemeente Vijfheerenlanden heeft dus voldoende enthousiaste vrijwilligers die het lezen mogelijk willen maken voor álle kinderen.

Kinderzwerfboek heeft als missie om in Nederland een continue stroom te bewerkstelligen van gelezen kinderboeken. Dit wordt gedaan door in heel Nederland vrijwilligers te stimuleren om Kinderzwerfboekstations te openen. Dit zijn boekenplanken, kastjes, minibiebs met leuke kinderboeken. Kinderen kunnen de boeken mee naar huis nemen, lezen en daarna verder laten zwerven naar andere kinderen. Ze kunnen de boeken ‘volgen' op hun reis. Kinderzwerfboek werkt hiervoor samen met scholen, gemeenten, bibliotheken, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Kinderzwerfboek is onderdeel van Nationaal Fonds Kinderhulp. Het doel is om kinderen te stimuleren om in hun vrije tijd leuke kinderboeken te lezen. Lezen is belangrijk voor hun ontwikkeling. Nog steeds verlaat 17 procent van de kinderen het basisonderwijs met een taalachterstand. Maar als kinderen thuis boeken kunnen lezen, gaan kinderen gemiddeld drie jaar langer naar school dan leeftijdsgenoten uit gezinnen zonder boeken. Boeken stimuleren tot doorleren, ongeacht sociaal milieu of cultuur.