Groen licht voor Leerbroeks bouwproject

Nieuwe school en woningen komen er

leerbroek • De gemeenteraad van Vijfheerenlanden heeft donderdagavond unaniem het bestemmingsplan ‘Leerbroek’ vastgesteld. Dat betekent onder meer groen licht voor de bouw van de nieuwe Eben Haëzerschool en 31 woningen.

De fracties van VHL Lokaal en GroenLinks stemden ook voor, maar uitten wel hun zorgen over het project. “Wij hebben moeite met de geluids- en geurnormen die er volgens ons voor zorgen dat de huizen die daar gebouwd worden in het gedrang komen. Daardoor komt ook de heer Zaal met zijn boerderij in de problemen”, zei GroenLinks-voorman Erik van Doorn. 

Bovendien was hij erg ongelukkig met de combinatie van de scholenbouw en het woningbouwproject. “De volgende keer moeten we zulke dingen los van elkaar inbrengen en behandelen. Het probleem is nu: als we ons tegen de woningbouw verzetten, stemmen we ook tegen de bouw van de school. En dat willen we niet”, aldus Van Doorn.

Ook VHL Lokaal-woordvoerder Teus Meijdam maakte zich zorgen over dit project. “En eigenlijk over alle bouwplannen in de gemeente. Wij vinden dat er veel te gemakkelijk wordt omgesprongen met het welzijn van mens, dier en natuur. Geurcirkels worden verkleind, aan geluid worden hogere grenswaarden toegekend en er worden voorkeursregels opgelegd op kwetsbare natuurgebieden. En dat allemaal om maar te kunnen bouwen. Wij vinden dit een zorgelijke ontwikkeling”, zei Meijdam. Hij benadrukte dat ook VHL Lokaal graag wil bouwen. “Wij zien daar de noodzaak echt wel van in, maar niet ten koste van alles.”
Meijdam ging ervan uit dat het college van B&W zijn verantwoordelijkheid neemt als het mis dreigt te gaan bij de bedrijfsvoering van de familie Zaal die pal naast de nieuwe wijk woont. “We hebben de vorige vergadering zijn bezwaren tegen dit project en de mogelijke risico’s voor zijn bedrijf gehoord. We stemmen voor, want de school en de woningen moeten er komen. Maar we maken ons wel zorgen.”

Onlangs liet melkveehouder Erwin Zaal als inspreker tijdens de commissie RVE weten dat hij zich ernstig zorgen maakt over het voortbestaan van zijn bedrijf als het project doorgaat. Een groot aantal woningen komt dichtbij zijn boerderij te staan en Zaal is bang dat nieuwe buren gaan klagen over geluids- en geuroverlast. Bovendien betoogde hij dat zijn koeien gevoelig zijn voor het vuur en de rook van houtkachels, barbecues en houtkorven. "Ons vee raakt in paniek”, zei Zaal die verwacht dat met de komst van een nieuw wijkje in de directe omgeving van zijn bedrijf dat alleen maar erger wordt.

Wethouder Huib Zevenhuizen benadrukte tijdens de commissievergadering dat het bedrijf - mits men zich aan de regels houdt - geen last van zijn nieuwe buren krijgt. "Op basis van het bestemmingsplan hebben kopers die gaan klagen geen poot om op te staan.” Bovendien beloofde Zevenhuizen dat onderzocht wordt of er in het koopcontract een opmerking kan worden opgenomen over de nabijheid van het melkveehouderijbedrijf.


André Bijl