Afbeelding
Foto: Niroworld

Democracity weer in WB

west betuwe • Vanaf september start de gemeente West Betuwe weer met het educatieve programma Democracity. 

Dit is een spel waarin leerlingen van groep 7 meer over democratie leren. In het spel nemen ze plaats in een echte raadszaal, op de stoelen van de raadsleden. En samen bouwen ze aan hun eigen stad. De gemeenteraad nodigt alle basisscholen in de gemeente West Betuwe uit om deel te nemen. De gemeenteraad van West Betuwe vindt het belangrijk om kinderen meer bij de lokale politiek te betrekken en een stem te geven. Daarom biedt de raad dit najaar weer aan alle groep 7 leerlingen in de gemeente het educatieve doe-programma Democracity aan. De kinderen maken in een ochtend of middag op een laagdrempelige manier kennis met de gemeenteraad, democratie en lokale politiek.

In 2019 deden in totaal al 19 basisscholen en meer dan 400 leerlingen uit de gemeente West Betuwe mee aan het spel. In 2020 ging een groot deel van de uitvoeringen helaas niet door in verband met de coronamaatregelen. Maar dit jaar kunnen de leerlingen weer samen aan de slag. Democracity is ontwikkeld door ProDemos. In het spel bouwen leerlingen in een raadszaal samen een stad. De klas is de volksvertegenwoordiging van de stad. En de leerlingen maken zelf politieke fracties met een partijprogramma. Door met elkaar in debat te gaan, beslissen ze democratisch welke gebouwen er in de stad komen te staan. Huizen, winkels, parken, een school, een ziekenhuis, een zwembad? Het budget is beperkt dus ze moeten keuzes maken. Zo maken ze kennis met de democratische besluitvorming. Zelf een stad inrichten is heel leuk en leerzaam. Maar die democratische besluitvorming kan wel vragen oproepen. Die kunnen de leerlingen direct stellen aan de burgemeester, een van de raadsleden of een wethouder die tijdens het spel bij de leerlingen aan tafel zit.

De gemeenteraad wil de leerlingen kennis laten maken met de lokale politiek. En daar hoort ook een echte raadszaal bij. Het gemeentehuis en de raadszaal van de gemeente West Betuwe worden op dit moment verbouwd. Daarom is de eigen raadszaal hiervoor helaas niet beschikbaar. Gelukkig hebben buurgemeenten Buren en Vijfheerenlanden hun raadszalen beschikbaar gesteld voor Democracity. 

Inschrijven voor het programma kan via: https://bit.ly/3qLp53J. Vragen over Democracity? Neem dan contact op via griffie@westbetuwe.nl.