• De Zouweboezem is een van de pareltjes in Vijfheerenlanden.
• De Zouweboezem is een van de pareltjes in Vijfheerenlanden. Foto: André Bijl

Tussen Lek en Linge mikt op 'kwaliteitstoerist'

Fracties enthousiast over visie

meerkerk • “Ik werd er blij van”, zei PvdA-er Ben Boon. SGP-er Arie Donker sprak van een ‘mooi stuk werk’. Hij was het ermee eens dat fiets- en wandelroutes het toerisme bevorderen. “Maar zorg ervoor dat het vracht- en landbouwverkeer daardoor niet in de knel komen.” Vandaar dat Donker pleitte voor de aanleg van vrijliggende fietspaden. Verder wees hij op de noodzaak om overnachtingsmogelijkheden via B&B’s te bevorderen. Dat geldt ook voor plaatsen waar toeristen kunnen rusten en wat kunnen eten of drinken. Het idee dat recreanten na hun bezoek speelweides schoonmaken, noemde Donker een illusie. “Dat moet de gemeente zelf doen.” De SGP-er vroeg aandacht voor de zondagsrust. “Het toerisme mag niet ten koste gaan van de zondag.” CDA-er David Golverdingen constateerde dat VHL niet alleen mikt op dagjesmensen uit de omgeving, maar ook op bezoekers uit het buitenland. “Op toeristen die verder willen kijken dan Amsterdam of de Keukenhof. Die na een bezoek aan de molens in Kinderdijk een wandeling maken over de Zuidwal. Die niet naar het Rijksmuseum gaan, maar kiezen voor het Glasmuseum.”

De CDA-er pleitte voor voldoende parkeergelegenheid en aanvullende voorzieningen bij de start van fiets- en wandelroutes en onderstreepte dat ook de eigen inwoners moeten kunnen genieten van al het moois in de omgeving. “Daarnaast blijft rust belangrijk. De gemeente moet geen kermisattractie worden waar horden bussen op af komen.” John van der Velden (VHL Lokaal) vroeg zich af waar het geld voor alle plannen vandaan moet komen. “De gemeente moet de hand op de knip houden. Anderzijds moeten we investeren. Als er geen geld is om de visie uit te voeren, bereiken we niets.” Hij was benieuwd wat toerisme de gemeente gaat opleveren - naast het economische voordeel voor inwoners en ondernemers. “Wat zien we terug van onze investeringen?” Namens de CU was Jan van Beuzekom blij dat de gemeente ‘verbinding’ zoekt met de plannen van de provincie. “Misschien kunnen we zo extra geld binnenhalen. De provincie heeft veel geld over voor toerisme.” Wel wilde hij weten hoe de gemeente het evenwicht tussen toerisme en het landelijk karakter bewaakt. “Hoe denkt de wethouder de overlast voor onze inwoners te voorkomen?” VVD-er Nald Rietbergen pleitte voor de aanleg van veilige fietspaden naast de openbare weg. “Snelfietsroutes zijn meer bedoeld voor werkverkeer en zorgen er niet voor dat toeristen blijven genieten van onze gemeente”, zei Rietbergen die aandacht vroeg voor de hengelsportmogelijkheden in VHL.


Potentie

Klaas de Zwaan (D66) constateerde dat toerisme een groeimarkt vormt. “Vijfheerenlanden heeft een enorme potentie met haar cultuur, natuur en geschiedenis. Het is de moeite waard daarin te investeren.” Volgens hem is toerisme waardevol voor de gemeente. “Los van de vraag of het financieel wat oplevert, zorgt het ervoor dat de kernen leefbaar blijven en er een levendig cultureel aanbod ontstaat.” De Zwaan was het eens met de zoektocht naar de ‘kwaliteitstoerist’. “Deze streek scoort sterk op het gebied van wandelen en fietsen. Vijfheerenlanden kan een fietsgemeente worden. Daarnaast is het belangrijk dat we de cultuursector versterken en onze geschiedenis zichtbaar maken”, aldus De Zwaan die voorstelde een streekmerk te ontwikkelen voor lokale producten. Ben Boon (PvdA) noemde zo'n keurmerk 'een fantastisch idee'. De PvdA-er was blij met de verbinding die de visie legt met biodiversiteit en de aandacht die er is voor de eigen inwoners. Ook Brigitte van Brakel (GroenLinks) liep warm voor het ‘streekmerk’. “Bier uit Vijfheerenlanden en Leerdams Glas vormen een mooie combinatie.” GroenLinks kiest voor kleinschalige recreatie en ecotoerisme. “En laten we rekening houden met bestaande toeristische bedrijven, zoals het Kampeerbosje. Dat wordt nu in zijn voortbestaan bedreigd.” De link naar biodiversiteit sprak haar aan. “En we zijn blij dat er geïnvesteerd wordt in fiets- en wandelroutes en er aandacht is voor klompenpaden en stadswandelingen. Go for it.” 

Wethouder Taal was blij met alle complimenten. Hij benadrukte dat het de bedoeling is om stad en achterland aan elkaar te koppelen. "Een bezoek aan onze steden kan worden gecombineerd met een wandeling in een prachtig natuurgebied als de Zouweboezem." Hij beloofde te waken voor overbelasting. "We zoeken naar de juiste balans. het is niet de bedoeling dat er overlast ontstaat. We zoeken naar de toerist die geïnteresseerd is in de natuur, cultuur en geschiedenis van het gebied. Die wil wandelen en fietsen.” Bij de bespreking van de kadernota wordt gekeken hoeveel geld er beschikbaar is voor de plannen. Taal vond het lastig te zeggen wat toerisme oplevert. "Niet alle impulsen leiden direct tot extra inkomsten. Maar goede recreatiemogelijkheden en mooie natuur zorgen wel voor een goed vestigingsklimaat.” Hij onderstreepte de behoefte aan vrijliggende fietspaden. "Maar die kosten veel geld. Daar gaan we naar kijken.”


André Bijl