Nieuwe aanvraag voor zonnepark in Spijk

spijk • Dutch Sustainable Brands BV heeft een nieuwe vergunning aangevraagd voor het oprichten van een zonnepark op het terrein van golfclub The Dutch in Spijk. Een eerdere aanvraag voldeed niet aan het criterium van een goede ruimtelijke ordening. 

In een bestuurlijk overleg met de aanvrager in januari 2021 is besloten om de procedure op een later moment opnieuw te starten. Dat moment is nu gekomen, meldt de gemeente in een raadsinformatief.


Verontreinigingen

Het zonnepark komt op het complex waar eerst de tweede golfbaan van The Dutch zou komen. De aanleg van deze tweede golfbaan is voor langere tijd uitgesteld vanwege de verontreinigingen die in de bodem zijn terecht gekomen. "Het perceel heeft op dit moment nauwelijks ecologische- of natuurwaarde", schrijft het college. 


De aanvrager wil een optimale benutting van de beschikbare ruimte met een zonnepark voor een periode van 25 jaar. Daar hoort ook een goede landschappelijke inpassing bij. Onderdeel van het project is om de biodiversiteit en de natuurwaarden in het gebied te laten toenemen. De aanvrager heeft gesprekken gevoerd met omwonenden, Staatsbosbeheer en lokale natuur- en erfgoedorganisaties. Het landschappelijk inpassingsplan is besproken met en akkoord bevonden door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de provincie. Het project vormt geen belemmering op de aanvraag van de Hollandse Waterline als Unesco Wereld Erfgoed.