Villadeel gemeentehuis Asperen in de verkoop

asperen • De gemeente West Betuwe wil het voormalige gemeentehuis van Asperen verkopen. Maar de toekomstige eigenaar moet er wel voor zorgen dat het villadeel behouden blijft als gemeentelijk monument. 

Het doel is om het pand zo gaaf mogelijk te bewaren. Dit betekent dat voor een wijziging in of aan het pand een vergunning aangevraagd moet worden, waarbij gekeken wordt of de monumentale waarden in stand blijven of dat een eventuele aantasting aanvaardbaar is.  


De raad steunde vorig jaar een motie van de Christenunie waarin het college werd opgeroepen om het monumentale gedeelte van het gemeentehuis niet te verkopen. Het college ziet dat toch anders. "Als de bestuursvilla niet (mee-)verkocht wordt, wordt een essentieel lagere opbrengst verwacht", schrijft het college in de raadsinformatiebrief. Bovendien ligt er op het gebied van vastgoed een taakstellende bezuinigingsopgave van in totaal 2,9 miljoen euro, uitgesmeerd over 4 jaar. "Het in eigendom houden van de bestuursvilla past niet binnen de bezuinigingsopgave van de raad."


Slopen

Het nieuwe kantoordeel (gebouwd in 1989) mag eventueel worden gesloopt. Op de voetprint mag nieuwbouw komen. De vervangende nieuwbouw moet in hoogte maximaal gelijk zijn aan de bestuursvilla en maximaal gelijk aan de huidige bouwmassa. Het park met de muziektent en monument blijft eigendom van de gemeente en is openbaar toegankelijk. Het bos- en het speelgebied moeten bereikbaar blijven. 


Het gemeentehuis heeft nu nog een maatschappelijke bestemming. Maar dat kan veranderd worden naar woonbestemming. Volgens de Woonvisie is er in Asperen behoefte aan woningen voor starters en senioren. Andere functies kunnen ook, mits deze maar geen plek wordt die te veel verkeer aantrekt.