Heideweg mogelijke woonwagenplek

west betuwe • Het college van West Betuwe kan een onderzoek naar mogelijke alternatieve woonwagenlocaties beperken tot de Heideweg in West Betuwe. Een gezamenlijk amendement van Leefbaar Lokaal Belang West Betuwe, VVD en Verenigd West Betuwe kreeg vorige week steun van CDA, D66, PvdA en GroenLinks (17 stemmen). ChristenUnie, SGP en Dorpsbelangen stemden tegen (13 stemmen).

De alternatieve locatie aan de Steenweg in Waardenburg is volgens de drie fracties ongeschikt. De locatie ligt in de nabijheid van een Natura-2000-gebied en het zal om die reden niet mogelijk zijn om te voldoen aan de stikstofnorm. Bovendien zal de locatie twee uitritten nodig hebben. Dat is lastig 'omdat de Steenweg een provinciale weg is en de provincie niet van plan is hierin te voorzien.' Ook de voorgestelde locatie in Tuil is volgens de opstellers van het amendement niet geschikt. Er is veel weerstand vanuit de buurt en ook de bewoners van de huidige woonwagenlocatie De Griend willen gewoon in Waardenburg blijven wonen. Bovendien zijn in de voormalige gemeente Neerijnen toezeggingen gedaan dat de zoeklocatie gelegen moet zijn in het dorp Waardenburg.


De Griend

De fracties van ChristenUnie, SGP en Dorpsbelangen hadden liever gezien dat uitbreiding van de bestaande locatie aan de Griend nog eens nader moet worden onderzocht. In een verworpen amendement worden ook de locaties De Vergt en De Heideweg genoemd. Locatie De Vergt is een nog te ontwikkelen locatie. "De woonwagenlocatie zou hier geïntegreerd kunnen worden in de te plannen woningbouw, een en ander in overleg en afstemming met de projectontwikkelaar." De partijen noemen ook de Heideweg nadrukkelijk als eventueel nader te onderzoeken locatie. "Maar dit alternatief moet wel passen in de gebiedsvisie die zorgvuldig en voortvarend ter hand genomen moet worden."

De initiatiefnemers, met name Martha Kool van de ChristenUnie en Jos van Maanen, kregen veel kritiek. Vooral omdat opnieuw de locatie De Griend werd genoemd. Wethouder Sietske Klein-de Jong (VVD) was uitermate fel in de afwijzing van het amendement. "Iedereen kan op de achterkant van een sigarendoosje uitrekenen dat de Griend geen haalbare optie is." Opnieuw onderzoek doen naar uitbreiding van De Griend is volgens haar zonde van de tijd. De ondergrond is niet geschikt. En bovendien is de locatie veel te klein. "Het is nu al hutjemutje. De ruimte om daar iets te doen is er niet." De woorden van de wethouder sorteerden effect. Het CDA was aanvankelijk gecharmeerd door het amendement. Maar uiteindelijk stemde de partij toch tegen.