Wethouder Goossens niet blij met besluit raad

Investeringsfonds voor West Betuwe

west betuwe • Het gaat overigens om een relatief klein bedrag van 51.000 euro.

Het college had in het raadsvoorstel Economische Visie voorgesteld om het geld wel naar de RIF door te sluizen. Het West Betuwse Investeringsfonds is bedoeld om het economische beleid van de gemeente optimaal te laten renderen, zo oordeelde VVD’er Gert-Jan van Ochten, indiener van het amendement. 

Volgens Van Ochten is zo’n lokaal fonds hard nodig. Het aantal starters in West Betuwe stijgt in vergelijking met de regio minder snel. Bovendien is in vergelijking met de regio sprake van een groter aantal stoppende bedrijven. “Je moet eerst als gemeente sterk zijn om mee te doen aan het Regionaal Investerings Fonds.”

Het amendement werd met 15 stemmen voor en 11 stemmen tegen aangenomen. Voor stemden de fracties van Dorpsbelangen, SGP, VVD, Verenigd West Betuwe en Petra van Kuilenburg. Tegen waren CDA, ChristenUnie, D66, PvdA en GroenLinks. Vijf raadsleden waren woensdag afwezig in verband met andere afspraken. 


‘Minuscuul’ bedrag

Wethouder Ed Goossens ziet zo’n West Betuws Investeringsfonds helemaal niet zitten. “Als je zo’n fonds wilt opzetten, dan doe je dat alleen voor West Betuwe. Dan moet je daar wel de capaciteit voor hebben.” Goossens sprak van een ‘minuscuul’ bedrag, waarmee je eigenlijk niks kunt bereiken.

Het opzetten van zo’n lokaal investeringsfonds maakt je als gemeente ook kwetsbaar, vindt de wethouder. “We maken deel uit van de regio en hebben te maken met een regionale economie. Door een Regionaal Investeringsfonds kom je sterker naar voren dan dat je alleen maar kijkt naar een West Betuws Investeringsfonds.” Rijk en provincie kijken bij cofinanciering nadrukkelijk naar regionale samenwerking en niet naar een individuele gemeente.

Vanuit het RIF werden tussen 2017 en 2020 in totaal 103 regionale projecten ondersteund. Het ging om een bedrag van 2,8 miljoen euro. Voor dit jaar is er een miljoen euro extra beschikbaar door het geld dat beschikbaar kwam via de Regio Deal die is gesloten met Rijk en provincie. 


Bedrijventerreinen

De Raad stelde ook het bedrijventerreinbeleid vast. De raad denkt dat er de komende jaren minimaal vraag is naar zo'n 30 hectare extra bedrijventerrein waarvan de helft op kavels met een omvang van 3 hectare en groter. GroenLinks is daar tegen. De partij vindt dat er eerst naar andere mogelijkheden moet worden gezocht om bedrijven te huisvesten. De oppositiepartij is bang voor verdozing van het landschap van West Betuwe. "West Betuwe wil een groene en leefbare gemeente zijn die ook aantrekkelijk blijft voor onze inwoners en bezoekers. Waar ruimte wordt gemaakt door een bedrijventerrein is geen ruimte voor natuur, voor biodiversiteit, voor toerisme en recreatie. De behoefte van bedrijven moet het behouden van onze leefomgeving, ons landschap en natuur niet in de weg staan." De partij diende een amendement in, dat overigens door geen enkele andere partij werd gesteund.  


Een motie van VVD waarin het college werd opgeroepen om te komen tot een goede ontsluiting van bedrijventerrein Hondsgemet Noord kreeg wel voldoende steun.