Geld voor opvang gevolgen extreem weer

west betuwe • Het college van gemeente West Betuwe wil de komende jaren ruim 1,2 miljoen eigen geld investeren om de gevolgen van de klimaatverandering op te vangen. De gemeente ontvangt daarnaast ook nog eens bijna 612.000 euro aan impulsgelden van het Rijk. 

Het voorstel wordt genoemd in de Perspectievennota, die op 8 juli in de gemeenteraad wordt besproken. Met het totaalbedrag van 1,8 miljoen euro wapent de gemeente zich tegen het extremer wordende weer. Op kwetsbare locaties worden aanpassingen gerealiseerd om weersextremen op te kunnen vangen. Een deel van het eigen geld van 1,2 miljoen euro kan worden gedekt vanuit het Water en Riolerings Plan (699.000 euro) en het Wegenbeheerplan (100.000 euro). De overige 425.000 euro wordt gebruikt voor vervanging van beplanting en grassen en 215.000 euro voor vervanging van bomen. 

Ook is er volgend jaar extra geld nodig (45.000 euro) om veiligere, toegankelijker en meer leefbare kernen te realiseren. Looproutes worden verbeterd door een aantal nieuwe wensen vanuit het project 'De straat op' uit te voeren. Verder wordt de ervaren piekbelasting op de dijken aangepakt door een gedragscampagne te starten en te inventariseren waar aanvullende maatregelen nodig zijn. 

De gemeente gaat ondermijning, cybercrime en digitale criminaliteit gerichter en effectiever aanpakken. Dat gaat de gemeente onder andere doen door slimmer gebruik te maken van beschikbare databronnen. Daar is echter wel expertise (dus geld) voor nodig. Voor 2022 gaat het om een bedrag van 50.000 euro.

Vanaf 2022 wordt het erfgoedbeleid geharmoniseerd en geactualiseerd. Er komt een uitvoeringsagenda met acties om het cultuurhistorisch erfgoed te beschermen. In 2022 is er in elk geval meer aandacht voor herbestemming van kerkgebouwen, het verbinden van cultuurhistorie met recreatie en toerisme in verhaallijnen en onderzoek naar het opnemen van een verbod op metaaldetectie. Kosten: 23.000 euro.

De raad heeft vorig jaar besloten om het verlenen van omgevingsvergunningen weer zelf te gaan doen en dus niet langer via een regionale uitvoeringsorganisatie. De inrichting van een eigen omgevingsloket (nieuwe functies, rollen) en de nieuwe werkwijze vergen een structurele extra uitgave van 180.000 euro. Ook is er geld nodig voor de nieuwe inkoopstrategie van de zorgcontracten. Met het geld wordt onder andere meebetaald aan een regionale kwartiermaker en een regionaal projectleider van het aanbestedingstraject JeugdWmo.