• Wethouder Govert van Bezooijen (ChristenUnie).
• Wethouder Govert van Bezooijen (ChristenUnie). Foto: Gemeente West Betuwe

Wethouder Govert van Bezooijen (West Betuwe):

‘Investeren in sterke samenleving’

west betuwe • Vanwege de coronacrisis zijn werkzaamheden uit 2020 met de bijbehorende budgetten op de planning doorgeschoven naar 2021. Dit komt bovenop de ambities die de gemeente al had voor 2021.

“De coronacrisis had zijn weerslag op de gemeente en de ambtelijke organisatie”, zegt wethouder Govert van Bezooijen (CU) in een persbericht van de gemeente. “We hebben veel tijd besteed aan het bestrijden en de gevolgen van deze crisis. Keuzen die het kabinet maakte, hadden impact op onze samenleving. Het Rijk stelde gemeenten gelden beschikbaar voor de compensatie van de kosten als gevolg van deze crisis. Een deel van deze compensatie heeft het college vorig jaar gebruikt. Het resterende budget gebruiken we voor de kosten die we maken in 2021.”

Door de coronacrisis werd volgens Van Bezooijen nog eens extra duidelijk hoe belangrijk het is om te (blijven) investeren in een sterke samenleving. “De economische en maatschappelijke gevolgen van het coronavirus zijn voelbaar. De gemeenteraad stelde vorig jaar 500.000 euro beschikbaar voor een coronanoodfonds. Dit fonds ondersteunt onze lokale maatschappelijke organisaties als zij door het coronavirus in de financiële problemen komen. We hebben nog niet het volledige budget benut. Dit biedt ons de kans om ook dit jaar organisaties die dat nodig hebben extra te ondersteunen.”


Harmonisatie

Naast de coronacrisis ging het gewone werk ook door. Er is volgens Van Bezooijen veel bereikt in 2020. Hij is heel trots op de harmonisaties: het gelijktrekken van regelingen, verordeningen, beleidsvisies van de drie voormalige gemeenten. Bezooijen spreekt van een gigantische klus. “Een huzarenstukje waar menig fusiegemeente met bewondering naar kijkt.”

Ondertussen heeft corona laten zien dat er een einde zit aan de rek van de organisatie, benadrukt Van Bezooijen. “Onze medewerkers hebben de afgelopen drie jaar met veel toewijding alle harmonisaties voorbereid. Ze hebben het ‘gewone werk’ draaiende gehouden. En de voorbereidingen getroffen voor een nieuwe huisvesting.”

In 2020 zijn ook noodzakelijke keuzes gemaakt waarop de gemeente kan bezuinigen, zegt Van Bezooijen. “Dit was nodig, omdat de begroting meerjarig nog niet in balans was. Met het project ‘West Betuwe financieel in evenwicht’ brachten we de mogelijkheden in beeld. We stelden onszelf steeds de vraag ‘Wat kan minder en wat kan anders?’. De keuzes maakten we samen met de samenleving en met de gemeenteraad. Zo zorgen we er met elkaar voor dat West Betuwe financieel gezond blijft.”


Gemeenteraad

Op 8 juli wordt in de gemeenteraad de jaarrekening 2020, de eerste bestuursrapportage van 2021 en de perspectiefnota 2022 behandeld in de gemeenteraad. De gemeente is financieel gezond, met een indrukwekkend weerstandsvermogen om eventuele onverwachte tegenvallers het hoofd te bieden. Voor het komende jaar stelt het college van West Betuwe enkele incidentele investeringen voor. “Deze dekken we uit de algemene reserve”, zegt Van Bezooijen. “Die is dankzij zorgvuldig financieel beleid in de afgelopen jaren robuust genoeg. Gevraagde structurele investeringen hebben we uiteraard ook inzichtelijk gemaakt. Hierover vragen we de gemeenteraad een richtinggevende uitspraak of en hoe we die zullen verwerken in de programmabegroting."

Van Bezooijen kijkt in het persbericht ook vooruit naar de nieuwe bestuursperiode. "Er komt veel op de gemeente en op onze samenleving af. Ook omdat we nog niet weten wat de impact van de coronapandemie is. Wat dit betekent voor de brede welvaart van onze inwoners op langere termijn. Toch slaat ons dat niet lam. Integendeel. We merken dat er een gezamenlijk gevoel heerst om tot oplossingen te komen. Zoals we dat al drie jaar hebben laten zien.'