• Remon Blok vindt dat agrariërs vaker aan overlegtafels moeten aanschuiven.
• Remon Blok vindt dat agrariërs vaker aan overlegtafels moeten aanschuiven. Foto: Aangeleverd

‘Boer moet zelf regie nemen’

regio • Boeren in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden moeten vaker zelf de regie nemen als het over besluitvorming over hun toekomst gaat. Dat stelt Remon Blok, directeur Food & Agri in Zuid-Holland.

Net doen alsof er niets aan de hand is en vrolijk op de oude voet doorgaan kan niet meer, stelt Blok. “Er zijn in de Europese Green Deal targets gesteld voor reductie. Dat gaat echt komen. Dit betekent dat de boer de regie zelf moet nemen. Ik zie nog te weinig dat gesproken wordt met de boer, te vaak over de boer. Je moet oppassen dat je als boer niet de regie uit handen geeft, je moet als collectief met oplossingen komen. Denk na over andere gewassen, over een heel gebied draineren. Als ze zelf de regie niet nemen, creëren ze een probleem.”

De Rabobank is de grootste bankier in de Food&Agri sector. Regelmatig klinkt de kritiek dat de Rabobank boeren stimuleert vooral flink te investeren, maar dat de schulden die ze daardoor maken hen in hun keuzes beperkt. Blok vindt dat echter te ongenuanceerd. “Na de Tweede Wereldoorlog kreeg agrarisch Nederland de opdracht: zorg dat we nooit meer honger krijgen. Dat heeft de sector tot in perfectie doorgevoerd, daar zijn we wereldberoemd door. Nu zien we ook de keerzijde daarvan: de impact op het milieu is gigantisch. Nu heeft de sector er een nieuwe opdracht bij: voedt nog steeds die monden, het worden er 10 miljard wereldwijd, maar wel op een manier die goed is voor onze planeet.”

"De beweging is ingezet, de sector heeft al veel gedaan de afgelopen jaren”, zegt Blok. "We zijn ons veel bewuster van wat er met de bodem gebeurt, van de waterproblematiek, problemen met CO2. Dat gaat goed komen, maar het gaat niet zonder slag of stoot.”

Lees het hele artikel op www.hetkontakt.nl/regio/leerdam.