Economiche visie gemeente West Betuwe

Meer aandacht voor maakindustrie

west betuwe • Die doelstelling staat geformuleerd in de onlangs geformuleerde economische visie van de gemeente. De visie wordt volgende week dinsdag besproken in de gemeenteraad.

De maakindustrie wordt gepositioneerd als een extra speerpunt, naast ijzersterke sectoren als agribusiness, logistiek & economie en recreatie & toerisme. In de economische visie formuleert de gemeente vijf hoofddoelen: faciliteren ondernemerschap, versterken concurrentiekracht, vergroten werkgelegenheid, stimuleren duurzame ontwikkeling en bevorderen leefbaarheid.


Verduurzaming

Er is de laatste tijd veel aandacht voor verslimming en verduurzaming van het industriële MKB. Via brancheorganisaties en het Programma Smart Industry wordt gewerkt aan gezamenlijke innovatie in o.a. Fieldlabs, vergroting en vernieuwing van het arbeidspotentieel (o.a. in techniek, ICT, design, e.d.) en het meer toekomstbestendig maken van industriële bedrijven. "Ook in West Betuwe zijn interessante maakbedrijven gevestigd, die deels nauw gerelateerd zijn aan fruitteelt en logistiek en zoeken naar goed opgeleid personeel en innovatiekansen", aldus de visie. "Voor kleinere bedrijven kan de gemeente een rol spelen in het stimuleren van samenwerking, verbinden met (bovenregionale) innovatieprogramma’s en fieldlabs, en het profileren van de bedrijven richting opleidingen en werkzoekenden."

West Betuwe heeft overigens weinig te klagen. "Het gaat vanuit economisch perspectief goed met de gemeente", zo wordt vastgesteld in de economische visie. In West-Betuwe zijn 5.500 bedrijven en instellingen gevestigd waar 27.800 personen werken. In de sectorsamenstelling is zichtbaar dat vooral private sectoren oververtegenwoordigd zijn. Dit zijn de agrarische sector, handel, logistiek en in mindere mate industrie en bouw. De meer publieke sectoren zoals zorg, onderwijs en overheid zijn ondervertegenwoordigd. "Dit wijst erop dat West Betuwe een ondernemende gemeente is, waar vooral het bedrijfsleven de basis vormt onder de werkgelegenheid."


Groei

In de periode 2010-2019 is het aantal vestigingen met duizend toegenomen, met name in de zakelijke dienstverlening, zorg en bouw, sectoren met veel ZZP’ers. Maar er zijn ook relatief veel bedrijven gestopt, met name in de land- en tuinbouw. West Betuwe kent relatief veel familiebedrijven. Het aandeel banen bij familiebedrijven is met 49% fors hoger dan dat van Gelderland (33%) en Nederland (29%). Vervoer, opslag & communicatie (4.950 werkzame personen), zakelijke dienstverlening (5.280) en industrie (3.360) zijn de sectoren met de meeste arbeidsplaatsen .In de periode 2010-2019 is de werkgelegenheid in West Betuwe met 3.200 banen gegroeid (+13%). De groei was vooral sterk tussen 2017 en 2019 (+2.300 banen). De groei in West Betuwe is twee keer zo hoog als de groei in de regio Zuidwest-Gelderland (6%), de provincie (6%) en op nationaal niveau (7%).


Uitbreidingsmogelijkheden

Uitbreidingsmogelijkheden vormen nog wel een aandachtspunt. Volgens de gemeente is er behoefte aan een uitbreiding van dertig hectare bedrijventerrein, waarvan de helft op kavels met een omvang van drie hectare en groter. Momenteel is nog 7,7 hectare beschikbaar.