Aanpak voortijdig schoolverlaten

rivierenland • In de regio Rivierenland zijn in 2020 in totaal 325 jongeren van 18 tot 23 jaar uitgevallen bij een schoolopleiding zonder een startkwalificatie. Oorzaak is in de meeste gevallen een verkeerde schoolkeuze, weinig motivatie of complexe problematiek.

Het gaat in totaal om 29 leerlingen op het Voortgezet Onderwijs en 296 leerlingen op het Middelbaar Beroeps Onderwijs. In de gemeente West Betuwe zijn acht VO-leerlingen en 56 leerlingen het MBO afgehaakt. De lijn van schoolverlaters in het MBO loopt iets op (zo rond de 3,8%), maar dat is volgens de gemeente niet zorgelijk. De lijn van schoolverlaters in het voortgezet onderwijs daalt. Daar ligt het percentage een stuk lager, zo rond de 0,28%.


Weer naar school

Door ingrijpen van het Regionale Meld- en Coördinatiepunt Voortijdig Schoolverlaten zijn in de regio 113 jongeren weer terug naar school gegaan. De overige leerlingen zijn of worden nog begeleid richting een leer-werktraject, een passende baan of ze zijn een zorgtraject gestart. Volgens RMC hoeft het niet altijd een groot probleem te zijn als leerlingen zonder diploma uitvallen en besluiten te gaan werken en vervolgens een baan krijgen. "Het aantal van 325 zijn de jongeren die voortijdig van school geraakt zijn en een inkomen hebben van 300 euro per maand." Deze jongeren hebben nog geen stabiele basis. Ze worden door het RMC benaderd. "Aan hen wordt hulp aangeboden om samen naar de toekomst, wensen en mogelijkheden te kijken."


Landelijk beeld

De Regio Rivierenland presteert goed ten opzichte van de rest van Nederland. Landelijk schommelt het percentage schoolverlaters rond de 3,5%, in de regio Rivierenland rond de 1,5%.

Het RMC zet zich samen met gemeenten, scholen en leerplichtambtenaren om het verzuim en voortijdig schoolverlaten te beperken. Dat doen ze onder andere door maatwerktrajecten, een sluitende aanpak van onderwijs en zorg en onderwijs en arbeidsmarkt en verder door ouders er bij te betrekken en leerlingen te begeleiden bij de overstap van Voortgezet naar Middelbaar onderwijs.

Vooral de sluitende aanpak is interessant. Er wordt niet alleen gekeken naar het terugdringen van de jaarlijkse uitval, maar ook naar de positie van een voortijdige schoolverlater een jaar later. Leerlingen die tijdelijk (te) overbelast zijn, krijgen extra ondersteuning om mee te kunnen blijven doen in het regulier onderwijs. Deze activiteiten bestaan uit Time-outvoorzieningen, of rebound MBO of inzet van het MBO-jeugdteam.