Nadere overeenkomst over Heuffterrein

west betuwe • Gemeente West Betuwe en waterschap Rivierenland hebben nadere afspraken gemaakt over het uiterwaardenpark bij het Heuffterrein in Vuren.

Vorig jaar hebben de partijen samen met terreineigenaar Klop Beheer BV en de provincie al een concept-inrichtingsplan opgesteld. Ook heeft de gemeente besloten om bij te dragen aan herontwikkeling van het Heuffterrein. Het gaat om een zogenaamde meekoppelkans bij de dijkversterking Gorinchem-Waardenburg.


Het waterschap gaat in het uiterwaardenpark haar natuurcompensatie realiseren. Eigenaar Klop mag een beperkt aantal woningen bouwen. De gemeente is verantwoordelijk voor de recreatieve invulling. De bedoeling is dat het dorp Vuren weer met de Waal wordt verbonden.

De projectorganisatie van de dijkversterking gaat met de gemeente verder rekenen en tekenen aan onder andere de vormgeving van het uitkijkpunt aan de Waal en de wandelmogelijkheden (struinroutes, vlonderpad). Op 28 juni is er een informatiebijeenkomst voor bewoners en belangstellenden.


Het Heuffterrein ligt in de uiterwaarden, waar normaal gesproken niet mag worden gebouwd. Het gebied is echter al jaren geleden aangewezen als locatie waar geëxperimenteerd wordt met aangepast bouwen (EMAB). Belangrijke eis is echter dat in het gebied van 16 hectare de natuur en de natuurbeleving leidend blijven. Alle andere functies zijn daaraan ondergeschikt.