West Betuwse aanpak van laaggeletterdheid

west betuwe • De gemeente West Betuwe gaat de laaggeletterdheid aanpakken. Dat gebeurt onder andere door de doelgroep goed in beeld te brengen, bewustwording te vergroten en ondersteuning te bieden.

De gemeente heeft een cruciale rol in de aanpak van laaggeletterdheid. "Er zijn teveel mensen die grote moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen en met digitale vaardigheden."


Structureel probleem

Laaggeletterdheid is een structureel en in omvang toenemend probleem. Ongeveer 2,5 miljoen mensen hebben grote moeite met lezen, schrijven en/of rekenen en met het omgaan met de computer. Dat is ongeveer 1 op de 6 mensen. In Nederland is 12% van de beroepsbevolking tussen 16 en 65 jaar laaggeletterd. In de gemeente West Betuwe is dat 7 procent. Het gaat altijd nog om ongeveer 1960 inwoners. Van de inwoners van 66 jaar en ouder zijn naar schatting 2509 inwoners laaggeletterd.

Volgens het uitvoeringsplan wordt iedereen aangespoord om laaggeletterdheid te signaleren, bespreekbaar te maken en laaggeletterden door te verwijzen. Ook zullen taalambassadeurs worden ingezet, omdat zij uit eigen ervaring weten wat het is om laaggeletterd te zijn. De taalambassadeurs stimuleren andere laaggeletterden om een lees en schrijfcursus te volgen. Een centrale rol daarbij vormt het Dig-Taalhuis in de Pluk in Geldermalsen. De Taalhuiscoördinator werkt nu nog vier uur per week. Dat aantal zal waarschijnlijk worden uitgebreid naar acht uur.

Ook zal er veel aandacht zijn voor publiciteit, vooral in de week van Lezen en Schrijven. Ook zal de gemeente meedoen aan landelijke campagnes.

De gemeente sluit aan bij het Taalakkoord Rivierenland 2021-2024 en bij het Regionale plan Integrale Aanpak Laaggeletterdheid in Rivierenland 2020-2024 'Meedoen met Taal'.

In de gemeentebegroting is een structureel bedrag van 34.000 euro opgenomen voor laaggeletterdheid.