• De jongeren bij hun plastic planeet.
• De jongeren bij hun plastic planeet. Foto: Elisa van der Vlist

'Er is altijd zo'n positieve vibe'

vianen • Een reusachtige wereldbol helemaal gemaakt van plasticafval: dopjes, flesjes, kratjes. Het kunstwerk ‘Planet Zero’ is gemaakt door jongeren tijdens het project Trash Cash van BAAS. Hiermee vragen zij aandacht voor het milieu en plasticafval.

Afgelopen vrijdag was de onthulling en eindfeest met wethouder Hendriksen in Vianen. Niet alleen doen de ‘jonge-bazen’ iets voor anderen, ook halen zij zelf veel uit het BAAS-project. Door persoonlijke ontwikkeling en hun talenten te ontdekken.

“Echt spectaculair, ik ben heel blij dat het af is”, zegt Lou van Brakel uit Leerdam (23 jaar) lachend. Zij deed mee aan het BAAS-project. Met het kunstwerk zijn zij tien weken bezig geweest. “Onze wereld heeft een probleem met plastic. Dus we maakten een wereld van plastic. We graaiden in containers of haalden het bijvoorbeeld bij de Lek vandaan.”

Baas is voor jongeren tussen de 17 en 27 jaar die een tussenjaar hebben of nog niet helemaal weten wat zij willen doen. Met een half jaar trainingen, coaching en projecten zoals Trash Cash, ontdekken de jongeren waar hun talenten liggen. “Ik ben trots want we hebben hier samen aan gewerkt”, zegt Walid Yaakoubi (20 jaar) uit Leerdam. Hij is ook één van de jongeren die mee deed. “Ik kon hier mijn creativiteit kwijt.” Walid deed mee aan BAAS omdat hij een tussenjaar heeft en nog niet wist welke opleiding hij wil doen. “Dan kan ik beter aan dit project werken dan thuis niks doen en mij vervelen. Het werd alleen maar leuker en leuker.”

Lou van Brakel had lange tijd last van een angststoornis. “Ik had heel hard aan mezelf gewerkt en op een gegeven moment was ik klaar voor iets nieuws.” Zij bouwde haar ritme door BAAS op. “Ik vind het een goede ervaring, het is niet zoals school bijvoorbeeld”, zegt Lou. “Er is altijd zo’n positieve vibe hier. Het voelde als een soort warm bad.”

Donna Geelen is één van de Uberbazen en coacht een aantal jongeren. "Ik doe het met passie en alle liefde, om hen uit de comfortzone te halen. De één werkt aan persoonlijke ontwikkeling en de ander werkt naar een einddoel of studiekeuze toe. Hier hebben ze hun hele leven wat aan.” Daphne Havelaar (21 jaar) uit Leerdam deed ook mee aan het project. Zij zat een aantal jaar thuis door de ziekte van Lyme. "Dat was toen heel zwaar. Door mee te doen aan BAAS zag ik hoe veel ik weer aan kan.” Haar trotse moeder en oma staan naast haar bij de partytent. "Ze heeft het heel goed gedaan en grote stappen gemaakt.”

Nu weet Walid Yaakoubi wat hij wil doen. "Ik ga de bouw in na dit traject.” Lou wil waarschijnlijk andere mensen helpen en Daphne heeft veel geleerd over zichzelf en is daarin erg gegroeid. Zij raden BAAS ook aan andere mensen aan. "Zelfontwikkeling, talenten ontdekken en teambuilding. Iedereen kan dat leren.”

Elisa van der Vlist