• Voorlezen: belangrijk voor de taalontwikkeling.
• Voorlezen: belangrijk voor de taalontwikkeling. Foto: Mimi van Rossem

Bezig zijn met boekjes en taal

leerdam • De BoekStartdag, die afgelopen zaterdag in alle Bibliotheken in Nederland is gehouden, trok ook in Leerdam een aantal ouders en hun kinderen naar de bibliotheek.

Achter in de kinderhoek werden zij ontvangen door bibliotheekmedewerkster Margo van Dijk, die vertelde dat niet alleen voorlezen, maar ook samen zingen of een versje opzeggen belangrijk zijn voor de taalontwikkeling van het kind.

Heerlijk tegen papa of mama aangekropen luisterden de peuters naar Margo van Dijk die uitlegde waarom het belangrijk is dat ouders of grootouders een kind voorlezen. Samen een boekje lezen of plaatjes aanwijzen en verhaaltjes vertellen versterkt niet alleen de band tussen kind en ouder, kinderen die als baby zijn voorgelezen, zijn later ook beter in taal.

"Je kunt dus niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen", benadrukt Van Dijk. "Want naast dat voorlezen belangrijk is voor de taalontwikkeling, vergroot het ook de woordenschat en het zorgt er voor dat kinderen later ook meer plezier in het lezen hebben. Ook leren de kinderen bewust luisteren. U moet maar eens een boekje meerdere keren voorlezen en dan bewust een foutje maken, dan loopt u de kans dat het kind u corrigeert en opmerkt dat u iets verkeerds zegt."


Na deze uitleg over hoe leuk het is om samen met kinderen van 0 tot 4 jaar met boekjes en taal bezig te zijn, kregen de ouders het boek 'Huizen', geschreven door Hector Dexet, overhandigd. Van Dijk las hieruit ook een paar stukjes voor. Om het belang van voorlezen te onderstrepen krijgen ouders wanneer hun kindje drie maanden oud is van de gemeente een brief met een bon. Met deze bon kunnen de ouders in de bibliotheek een leuk koffertje van BoekStart ophalen. Hierin zitten twee boekjes speciaal voor baby’s. Ook wordt de baby dan gratis lid van de bibliotheek.

Verder heeft de bibliotheek een speciaal hoekje ingericht met stoffen– en badboekjes voor de kleintjes, en organiseert de bibliotheek bijeenkomsten voor ouders en hun baby. In de bibliotheek zijn ook verschillende folders verkrijgbaar met daarin tips hoe het beste voor te lezen aan kinderen van 0 tot 4 jaar. Zo kan een baby van drie maanden natuurlijk niet naar een verhaal luisteren of plaatjes kijken, maar wel met een boekje spelen of dat vasthouden. Het plezier zit er voornamelijk in dat de baby lekker tegen je aan ligt en aandacht krijgt. Een peuter van twee jaar vindt het leuk om in het boek voorwerpen of dieren aan te wijzen die zij ook in hun dagelijks leventje tegenkomen. Vanaf vier jaar vinden kinderen een echt verhaaltje leuk.


Meer informatie over het voorlezen aan jonge kinderen? Kijk dan eens op: boekstart.nl. Daar zijn ook de nieuwste boekentips te vinden.