Draagt bij aan klimaatrobuust West Betuwe

Nieuw bos bij Nieuwe Zuiderlingedijk

west betuwe • Met deze bosontwikkeling wil de gemeente de gemeente klimaatrobuuster en aantrekkelijker maken. Bovendien past het in de provinciale doelstelling om 1700 hectare bos aan te planten.

"Onze geografische ligging in een laag en waterrijk gebied maakt het noodzakelijk dat we maximale inspanningen leveren om gevolgen van wateroverlast en extreme weersomstandigheden te voorkomen", schrijft de gemeente in een toelichting." De aanleg van een bos past in de gestelde ambities in het coalitieakkoord 'Samen verder bouwen.

"Daarnaast willen we onze eigen inwoners en gasten laten genieten van al het mooie dat onze gemeente te bieden heeft door onder andere wandelpaden uit te breiden, te investeren in natuurbewustwording en het uitbreiden van de biodiversiteit."

Zowel de provincies als Staatsbosbeheer hebben vanuit de zogenaamde Bossenstrategie de opgave gekregen om het aantal hectare bos in Nederland uit te breiden. De provincie moet 1700 hectare bos ontwikkelen. Aan gemeente wordt gevraagd om medewerking te verlenen om via ruimtelijke procedures bosontwikkeling mogelijk te maken. "Bosontwikkeling draagt bij aan de biodiversiteit, het vasthouden en opslaan van CO2 en een klimaatbestendige omgeving door verkoeling en een betere doorlatendheid van de bodem waarmee droogte en wateroverlast wordt voorkomen."


Intrinsieke waarde

De provincie Gelderland streeft voor de komende jaren naar meer, maar vooral ook vitaal en een divers bos. We streven ook naar meer bomen en bos in het landelijk gebied en in dorpen en steden. Bomen en bos hebben volgens het eind vorig jaar gepresenteerde beleidsplan 'Vitaal en divers bos een intrinsieke waarde. "Ze zijn landschappelijk, ecologisch, economisch en sociaal van belang. Zij bepalen mede hoe we onze omgeving beleven en waar we ons thuis voelen en zijn daarmee deel van onze identiteit."


De ambities voor bosuitbreiding in de landelijke strategie bedragen 37.000 ha, dat is inclusief boscompensatie voor de kap van bos in verband met de stikstofmaatregelen. Gelderland draagt hier met deze strategie 1700 hectare plus 1 miljoen bomen aan bij. "Dat is minder dan je op grond van ons oppervlak zou kunnen verwachten", aldus het beleidsplan, "maar Gelderland heeft al het meeste bos van alle provincies. Dat is ook de reden waarom vitaal en divers bos onze eerste prioriteit heeft. Daar is de landelijke ambitie een stijging van de oppervlakte natuurbos van 10%. Wij hebben daar net een iets hogere ambitie, nl 10% van het totale oppervlakte beheerd bos."


Provinciale bijdrage

De provincie bekostigt de realisatie van het bos aan de Zuiderlingedijk voor een bedrag van 80.000 euro en neemt bovendien de waardevermindering van de grondprijs voor haar rekening. Het gaat om een bedrag van 414.000 euro (ex btw).


De gemeente neemt vanaf dit jaar de hele bestemmingsplantraject voor haar rekening. Daartoe behoort ook een grondig onderzoek naar de flora en fauna, (niet gesprongen) explosieven en archeologie.

De provincie en de gemeente trekken voor dit project gezamenlijk op, dus ook op het gebied van de communicatie richting de inwoners.