• Antonie is trots op zijn brandweerpost.
• Antonie is trots op zijn brandweerpost.

Vertrouwen door dik en dun

leerdam • Antonie de Bruijn (36) is bevelvoerder bij de brandweer en sinds januari 2021 postcommandant van de VRU brandweerpost Leerdam. Hij kijkt terug op een drukke, maar ook bijzondere periode.

Antonie vertelt: “Een brandweerpost aansturen vraagt de nodige inzet, maar dat werd door alle coronamaatregelen zeker niet minder. Ik ben dankbaar en blij dat we in de coronaperiode met onze brandweerpost en de partners die rondom de vrijwilligers staan, 24/7, paraat stonden en staan. Tijdens de coronaperiode kwamen er soms dagelijks updates met aanpassingen van de richtlijnen. Van aanpassingen bij reanimatie inzetten tot alleen nog maar digitaal kunnen oefenen. Wij waren flexibel wanneer het moest, maar professioneel als het gevraagd werd."
Het was dan ook een bijzonder eerste half jaar als postcommandant voor Antonie. "Je wilt in verbinding blijven staan met je collega’s, maar dat gaat lastig als je nauwelijks of niet bij elkaar kan komen." Dit werd deels opgevangen met digitale oefenavonden. Antonie: “Iedere maandag oefenen wij als brandweerpost ons werk. Normaal doen wij dit door gespeelde incidenten. Maar ook wij mochten niet onnodig bij elkaar komen in deze periode. Alleen bij een daadwerkelijke inzet kwamen wij naar de brandweerkazerne toe. Daarom zijn wij onder andere digitaal gaan oefenen door middel van webinars. Dit vervangt echter nooit het praktisch toepassen van de aangeleerde vaardigheden en het oefenen in teamverband. Het is daarom fijn dat we de komende periode voorzichtig terugkeren naar de reguliere oefenavond."

De brandweerpost in Leerdam is op zoek naar vrijwilligers, maar waarom vrijwilliger worden bij de post Leerdam? "Er zijn verschillende redenen om je aan te melden", zegt Antonie. "Toen ik net bij de brandweer begon, was het de actie, het optreden als team en het onverwachte/ afwisseling aan het brandweervak dat me aantrok. Elk incident is anders en vraagt improvisatie van het team. Als je het me nu vraagt, vind ik het mooi om hulp te verlenen aan de mensen en als team klaar te staan voor de gemeenschap. Uiteraard kost dat tijd en inzet en we maken heftige incidenten mee. Daar tegenover staat de waardering voor wat we doen en zijn we meer dan tevreden als we (complexe) incidenten tot een goed einde hebben weten te brengen."
Iedere brandweervrijwilliger brengt talenten, kennis en kunde mee. Antonie is dan ook erg trots op de brandweerpost Leerdam: "Het is een mooie team mensen bij elkaar. Daarnaast is de brandweer ook veel meer dan alleen het vak. Wij vertrouwen elkaar door dik en dun en kunnen op elkaar rekenen wanneer het moet. Ook buiten de brandweerkazerne."