VHL is toch tevreden over 2020

vijfheerenlanden • Vianen sluit het jaar 2020 af met een tekort van 41,5 miljoen euro. Dat had alles te maken met de Niemans-claim van 92 miljoen euro.

Die claim viel 51 miljoen euro hoger dan waarmee rekening was gehouden. “Hadden we die claim niet gehad, dan hadden we het jaar afgesloten met € 9,4 miljoen in de plus", zegt wethouder Maks van Middelkoop. "Dat is heel zuur als je je realiseert hoe goed we het afgelopen jaar op ons huishoudboekje hebben gepast.”

Het jaar 2020 was voor Vijfheerenlanden geen gemakkelijk jaar. De coronapandemie trof ook Vijfheerenlanden. Ondanks het steunpakket van het Rijk waren de economische effecten van de pandemie zichtbaar en voelbaar. Wethouder Maks van Middelkoop: “De door de raad ingestelde coronareserve was een belangrijk hulpmiddel. Daardoor hebben we inwoners en ondernemers toch goed kunnen ondersteunen.” Van Middelkoop wijst er daarnaast op dat er een verschil is tussen wat de gemeente verondersteld wordt uit te voeren en het budget dat ze daarvoor van het Rijk krijgt. “We kunnen onze wettelijke taken niet goed uitvoeren met het budget dat we ervoor krijgen. We leggen bijvoorbeeld veel geld toe op de Jeugdzorg”, licht Van Middelkoop toe.

Ondanks Niemans en corona zijn veel nieuwe plannen en visies vastgesteld. Zoals bijvoorbeeld een integrale landschapsvisie, het Duurzame Huisvestingsplan Onderwijs 2020-2024, een ruimtelijk kwaliteitsbeleid, een nieuw detailhandelsbeleid, integraal veiligheidsbeleid, een samenhangend Duurzaamheidsbeleid. Er is volgens de gemeente bovendien veel werk verzet om kleine verkeersknelpunten, die inwoners zelf hebben aangedragen, op te lossen. "De doorstroming van het verkeer is aangepakt. Ook zijn er voetgangersoversteekplaatsen aangelegd waarmee de veiligheid voor vooral kwetsbare verkeersdeelnemers wordt vergroot. Een voorbeeld hiervan is de oversteekplaats in de Aimé Bonnastraat in Vianen."

"Ondanks de impact van corona en de financiële uitdagingen hebben we veel van de plannen die we in 2020 hadden, kunnen realiseren. Zo zijn bijvoorbeeld alle voorbereidingen gedaan voor een integrale landschapsvisie. Daarin zoeken we een balans tussen toekomstbestendige landbouw, duurzame natuur, passend waterbeheer, lokale energieopwekking en recreatie in het groen. Dit zijn enkele voorbeelden van resultaten die we in 2020 hebben gerealiseerd voor een prettige woon- en werkomgeving voor onze inwoners. In alle trajecten betrekken we inwoners om ervoor te zorgen dat we, binnen de kaders van de wettelijke regelingen, zo goed mogelijk aansluiten bij hun behoeften en wensen.”