Rijkswaterstaat verwijdert Boogbrug

vianen • Rijkswaterstaat en aannemerscombinatie KWS Infra-Volker Rail-DDM starten 14 juni met de werkzaamheden om de Boogbrug over de Lek bij Vianen te verwijderen. De planning is om de stalen boog dit najaar uit te varen. De start van de werkzaamheden bestaat uit het aanvoeren van materieel, het geschikt maken van de wegen voor het bouwverkeer en het inrichten van het bouwterrein. Om het bouwverkeer toegang te geven tot het werkterrein zijn verschillende verkeersmaatregelen nodig, zoals het verbreden van bochten voor vrachtwagens. Vanaf eind juni wordt de Ringdijk, onder de bruggen, tijdelijk afgesloten. Dit wordt ter plaatse aangegeven met borden. Eerst wordt het tussenstuk ‘de aanbrug’ aan de kant bij Nieuwegein verwijderd, daarna de boog zelf en uiteindelijk ook de aanbrug bij Vianen. Naar verwachting is het project in juni 2022 gereed. Tijdens de werkzaamheden neemt de aannemer verschillende maatregelen om de veiligheid te waarborgen en de uiterwaarde af te schermen. Zo wordt het bouwterrein ter hoogte van het talud en de uitwaarde afgezet met hekken. De brug werd al eerder door Rijkswaterstaat afgezet en de toegangen naar de brugpijlers zijn dichtgemaakt. Tijdens de werkzaamheden blijft het recreatieterrein Middelwaard toegankelijk voor bezoekers. Inwoners die op de hoogte willen blijven van verwachte hinder, aangepaste verkeerssituaties en overige informatie over de werkzaamheden kunnen de BouwApp ‘Verwijderen Boogbrug Vianen’ downloaden. De app is gratis beschikbaar in de app-/playstore en is geschikt voor iOs en Android. Daarnaast organiseert de aannemer vanaf begin september tweewekelijks een inloopspreekuur in de bouwkeet op locatie. Dit spreekuur wordt aangekondigd in de BouwApp.


Nieuw boek over Herwijnen

herwijnen • Schrijver Koos van Zomeren heeft opnieuw een boek gepubliceerd over Herwijnen: 'Aan de dijk'. Het boek gaat vooral over ’t Rot, een buurtje aan het uiteinde van het dorp. Een plek Van Zomeren in zijn jeugd heel vaak logeerde. ‘t Rot was een buurtje waar iedereen familie was van iedereen. “Waar diepe armoede had geheerst en de enige luxe bestond uit de verhalen die er werden verteld. ‘Het is net als met orchideeën – de mooiste verhalen komen van de armste grond'.”

Naast prachtige verhalen over de bewoners van ’t Rot, bevat het boek ook veel fotomateriaal. Elk huis (van pakweg 1955) is samenwerking met Willy Raaijmakers in beeld gebracht. "De huizen zijn er niet meer”, constateert Van Zomeren, “de mensen zijn er niet meer en straks is zelfs de dijk er niet meer. En wat weg is, is er nooit geweest.”

Van Zomeren publiceerde al eerder boeken over het geliefde dorp uit zijn jeugd. In 1988 verscheen Een jaar in scherven, in 2006 volgde Nog in morgens gemeten. 'Aan de Dijk' is uitgegeven bij de Arbeiderspers en kost in de boekwinkel 23,50 euro.