• V.l.n.r.: Gerrit Nieuwenhuis, Teus Meijdam, Walter Vroegh en Ben de Weerd.
• V.l.n.r.: Gerrit Nieuwenhuis, Teus Meijdam, Walter Vroegh en Ben de Weerd. Foto: Mimi van Rossem

Voortborduren op succesvol initiatief van LBV Leerdam

Speciale stichting voor Lichtjesavond

leerdam • Vijf jaar op rij heeft de Leerdamse Begrafenis Vereniging LBV, in de maand december op de begraafplaats van Leerdam de lichtjesavond ‘In Liefde Verbonden ‘georganiseerd. Vorig jaar kon deze bijzondere herdenkingsavond door de coronamaatregelen helaas niet doorgaan, maar voor dit jaar staat de avond gepland op 9 december.

Ben de Weerd, initiatiefnemer van de Lichtjesavond en nu dus de Stichting vertelt het volgende hierover: "De LBV trok zich terug als organisator van deze bijzondere herdenkingsavond omdat het evenement de mogelijkheden van het kunnen van de LBV overstijgt. De LBV vindt het natuurlijk een mooi evenement, maar het kost veel tijd om alles goed te organiseren. Dus hebben wij, Teus Meijdam, Walter Vroegh, Gerrit Nieuwenhuis en ikzelf besloten een Stichting op te richten die zich inzet deze lichtjesavond te organiseren. Wij zijn nu al bezig de met de voorbereidingen van deze avond die dit jaar op 9 december wordt gehouden. Denk hierbij aan de vergunningaanvragen en het benaderen van organisaties en vele anderen die een bijdrage kunnen leveren aan deze avond.

Teus Meijdam vult aan: “Het concept staat als een huis, dus daar gaan we niets aan veranderen. Wel zullen er hier en daar een paar kleine dingen aangepast worden, maar verder borduren we voort op hoe het tot nu toe was.” Walter Vroegh voegt hieraan toe dat er dit jaar natuurlijk aandacht zal zijn over de impact die de corona op iedereen heeft gehad.


Dierbare herinneringen

De Lichtjesavond is speciaal bedoeld om herinneringen aan de overleden dierbare levend te houden. Deze avond branden er duizenden lichtjes op de paden en bij de graven. Bezoekers gaan met elkaar in gesprek en verwerken zo een stukje van hun verdriet of delen mooie herinneringen aan hun overleden dierbare. Ook staan er kramen met warme drankjes en herdenkingsartikelen. Verder kunnen de bezoekers op glazen platen een boodschap achter laten. Dat er een grote behoefte is aan een speciale herdenkingsavond bewijst het groeiend aantal bezoekers. Vijf jaar geleden kwamen tijdens de eerste Lichtjesavond een paar honderd bezoekers langs, maar tijdens de laatst gehouden Lichtjesavond in 2019 waren dit er ruim 2000. De mensen komen niet alleen uit Leerdam, maar uit de hele regio naar de begraafplaats. De Weerd: “Ook mensen die geen graf kunnen bezoeken omdat hun overledenen is gecremeerd. Speciaal voor hen hebben we een herdenkingsboom gepland waarbij zij kunnen stilstaan.” Verder vertelt de Weerd dat er familieleden zijn die elders in het land wonen en daardoor eigenlijk nooit het graf van een familielid bezoeken, maar die nu wel naar deze Lichtjesavond komen.


Stilte Centrum

In gesprek met de vier heren kwam ook het Stilte Centrum als ontmoetingscentrum op de begraafplaats ter sprake. In dit Stilte Centrum kunnen nabestaanden rustig hun geliefde gedenken. Studenten van de Tech Campus uit Nieuwegein hebben tijdens de Lichtjesavond in 2019 een plan hiervoor gepresenteerd. Tot in de puntjes hadden de studenten plannen uitgewerkt voor het Stiltecentrum dat in een van de voormalige portierswoningen die bij de hoofdingang van de begraafplaats staan zou komen.

De studenten waren bij het ontwerpen uitgegaan dat het een energieneutraal pand moest worden en dat er gebruik zou worden gemaakt van natuurlijke materialen. Meijdam meldt dat het plan vanwege de herindeling van de gemeente even in een la was terecht gekomen, maar na vragen vanuit de gemeenteraad is het plan weer opgepakt en wordt zeer binnenkort met het realiseren hiervan begonnen. Het plan wordt niet helemaal uitgevoerd zoals gepresenteerd, maar zal iets eenvoudiger worden uitgevoerd. De Stichting hoopt dat voor de Lichtjesavond het Stilte Centrum gereed is.


Mimi van Rossem