Nieuwe natuur niet ten koste van boerennatuur

vijfheerenlanden • Een meerderheid in de gemeenteraad van Vijfheerenlanden vindt dat er bij toekomstige aanleg van nieuwe natuur en recreatie in de regio meer aandacht moet zijn voor de landbouw en met name voor de boeren die natuur een plekje geven op hun agrarische percelen.

Het onderwerp kwam donderdag tijdens de raadsvergadering aan de orde tijdens de bespreking van de conceptversie van het Integraal Regionaal Perspectief (IRP), een beleidsstuk van zestien samenwerkende gemeenten in Utrecht. In het document wordt gesproken van 4110 hectare nieuwe natuur en recreatie. SGP, CDA en ChristenUnie willen dat de gemeente in de zienswijze op het document toevoegt dat natuur-inclusieve landbouw een belangrijk onderdeel is van nieuwe natuur. "Gezien de grootte van het agrarisch gebied, behoort deze combinatie separaat vermeld te worden in het IRP", vinden de drie partijen. Ze kregen steun van VHL Lokaal, zodat het wijzigingsvoorstel uiteindelijk met 19 stemmen voor werd aangenomen. D66, GroenLinks, VVD en PvdA stemden tegen. Er wordt nu al vanuit verschillen ontwikkelingen een beslag gelegd op de ruimte, zo klinkt het argument. "De agrarische sector heeft de grond zelf hard nodig om te verduurzamen en te extensiveren."


Met de aanleg van nieuwe natuur wordt wellicht het tegenovergestelde bereikt, stellen de partijen. "De agrarische sector is zelf ook al bezig om meer natuur een plek te geven, onder andere door agrarisch natuurbeheer. "Zeker ook binnen Vijfheerenlanden." Alle ideeën met betrekking met betrekking tot het bestaane landbouwareaal moeten in samenspraak en overleg met de agrarische sector opgepakt worden. "Zodat er echt een plan is om natuurdoelen te halen en de sector en de natuur en beide op vooruit kunnen gaan."


Het definitieve IRP wordt in het najaar (waarschijnlijk in september) vastgesteld.