25.000 euro voor Niemans-onderzoek

vijfheerenlanden • De raad van Vijfheerenlanden heeft donderdag een budget van 25.000 euro vastgesteld voor het onderzoek naar het dossier Niemans. Het onderzoek zal worden uitgevoerd door de Rekenkamer.

Het voorstel van CDA/VHL Lokaal kreeg de steun van 26 van de 30 aanwezige raadsleden. VVD en Lokaal Alert zijn en blijven tegen.

Het initiatiefvoorstel is al twee keer besproken in de commissie Algemene Zaken. Diverse partijen hadden aanvankelijk hun twijfels. Ze wilden geen blanco cheque afgeven voor zo’n onderzoek, waarvoor wellicht ook nog experts moeten worden ingeschakeld. De raad gaat de Rekenkamer nu formeel verzoeken om het onderzoek uit te voeren. Er zal worden bekeken wat mogelijk is binnen het budget van 25.000 euro.


Kees Bel (CDA) gaf aan dat de indieners van het initiatiefvoorstel goed hadden geluisterd naar de kritische geluiden tijdens de vorige besprekingen. Het voorstel was aangepast om een zo groot mogelijk draagvlak te verkrijgen in de gemeenteraad. Bel toonde zich verheugd dat de doelen nu helder zijn. "Laten we met z’n allen , dit onverkwikkelijke dossier afsluiten", zei Teus Meijdam van VHL Lokaal, de andere initiatiefnemer van het initiatiefvoorstel.


Dico Baars (ChristenUnie) benadrukte nog eens dat zijn fractie geen principieel tegenstander was van een raadsonderzoek. "Maar ons het is vooral belangrijk dat we vooruit kijken. Het is niet een tijd om te somberen."


Geen afrekenonderzoek

Het mag volgens Klaas de Zwaan (D66) geen afrekenonderzoek worden. Joop van Montfoort betitelde 15 december 2020 als een zwarte bladzijde in de geschiedenis van de gemeente. "Maar we kunnen na dit onderzoek met een schone lei beginnen en dat is ook wat waard." Volgens Erik van Doorn (GroenLinks) heerst bij veel mensen nog het idee dat tijdens het fusieproces twee gemeenten (Leerdam en Zederik, red.) door de gemeente voor het lapje zijn gehouden. “Het is belangrijk dat dat heel goed wordt uitgezocht.”


'Polariserend'

VVD en Lokaal Alert zien geen toegevoegde waarde in een raadsonderzoek. Hanneke van der Leun: "Wij besteden ons geld liever aan de toekomst dan het te verliezen in het verleden." Harry van Tilburg denkt dat het raadsonderzoek eerder polariserend zal werken dan dat het partijen samen zal binden." In het hele proces is volgens hem alles al een keer onderzocht door erkende bureaus.


Dick Aanen